Már az Egyesült Államokban is megjelent az új típusú koronavírusos tüdőgyulladás

2020. január 22. - 07:05 | Külföld

Az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

Már az Egyesült Államokban is megjelent az új típusú koronavírusos tüdőgyulladás
Fotó: AP

A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, aki a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört. 

A beteg nevét nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni, hogy a washingtoni Everett kórházában ápolják. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt pénteken közölte, hogy New York és San Francisco város repülőterein - amelyeket közvetlen repülőjáratok kötnek össze Vuhannal - megkezdték a kínai nagyvárosból érkezők alapos vizsgálatát, Los Angelesben pedig e héten kezdődött meg a Kínából érkező utasok egészségügyi szűrése. Mindehhez a száz főből álló orvoscsoportot állítottak munkába a repülőtereken. 

A CDC tisztségviselői bejelentették, hogy az utasok egészségügyi vizsgálatát kiterjesztik a chicagói és az atlantai légikikötőkre is. A szakemberek elmondták: a múlt péntek óta több mint 1200, az Egyesült Államokba érkező utast vizsgáltak meg, de az új típusú tüdőgyulladásra utaló tüneteket egyiküknél sem azonosítottak.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, ám a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó. Az új vírus "viselkedését" és az általa okozott tüneteket egyelőre vizsgálják. A szakemberek feltételezése szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed.

A The Washington Post című amerikai lap információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

MTI