Már az érsekújvári kórház előtt is vesznek mintát a koronavírusteszthez

2020. április 23. - 08:34 | Régió

Az érsekújvári kórház előtti parkolóban mintavételi helyet létesítettek a COVID-19 betegség diagnosztizálására.

Már az érsekújvári kórház előtt is vesznek mintát a koronavírusteszthez
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

„Az érsekújvári kórház kedden csatlakozott azoknak az egészségügyi intézményeknek a hálózatához, amelyek végeznek koronavírus-teszteket. Az Érsekújvári járás lakosait fogjuk tesztelni” – tájékoztatott szerdán Ján Baček, a kórház szóvivője.

A tesztelésekre munkanapokon 8 és 12 óra között kerül majd sor. Naponta mintegy 30 törletet fognak venni a kórház alkalmazottjai. A szűrővizsgálat költségét téríti az egészségügyi biztosító. Saját kérésre történő, készpénzben fizetett tesztelésre nincs lehetőség.

A szűrővizsgálat elvégezhető drive-through formában, vagyis autóban ülő tesztalanyokon, de gyalog érkezőkön is. Első lépésben ki kell tölteni egy online űrlapot a Moje eZdravie alkalmazás segítségével, amely után az érdeklődő kap egy ún. COVID pas-t. Ezután meg kell várni, hogy az érdeklődővel felvegye a kapcsolatot a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). Utóbbi közli, hogy elfogadták-e a kérelmét, és ha igen, elküldi a tesztelésre vonatkozó pontos utasításokat, illetve tájékoztat a tesztelés helyéről és idejéről is.

A kórházi alkalmazottak csak az ÚVZ jóváhagyását követően végzik el a tesztelést. A letesztelt pácienst az alkalmazáson keresztül, vagy SMS-ben értesítik az eredményről.


(TASR)