Már azt is megnézheted, hányan oltatták be magukat a faludban

2021. augusztus 10. - 16:36 | Régió

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) honlapot hozott létre, amelyen a városok és a falvak átoltottsága is kikereshető, nem csupán az összesített járási adatok.

A portál a lakosságnak és az önkormányzatoknak is segítséget jelent, és tisztább képet ad a helyzetről, az ÚMS szerint ugyanis nem elegendő közölni a járási adatokat.

„Előfordulhat, hogy egy járási székhelyen jók az adatok, de a környező kis falvakban alacsony az átoltottság. Ez pedig torzítja az egész járás adatait és félrevezető képet ad a helyzetről”

- közölte a városok uniója a TASR-rel. Ha az egyes települések adatai is rendelkezésre állnak, a polgármesterek jobban fel tudják mérni a helyzetet és a teendőket.

Az adatokat itt lehet megnézni. Az egyes települések szlovák nevét kell a keresőbe írni, ám a rendszernek van egy súlyosabb szépséghibája: nem ismeri fel a megfelelő ékezetek és a szlovák karakterek nélkül megadott kereséseket. Tehát ha például Nagymegyerre keresünk rá, nem elég beírni, hogy "Velky Meder", hanem a keresésnél "Veľký Meder"-t kell megadni, a rendszer csak ekkor ad találatot.

A Dunaszerdahelyi járás településeinek oltottsági aránya (Forrás: uniamiest.sk)

Mi a helyzet Dunaszerdahelyen?

A Dunaszerdahelyi járás oltottsági aránya országosan is az élmezőnybe tartozik. A járás teljes lakosságának 44,69 %-a, pontosan 55 030 személy van beoltva a COVID-19 elleni vakcina mindkét adagjával. Több mint hétezren vannak azok, akik még csak az első oltásadagot kapták meg, őket is beleértve az oltottsági arány már 50,64 %-os.

A legtöbb dunaszerdahelyi járásbeli településen 40 % százalék fölött van a beoltottak aránya, de van néhány község, ahol ez még 40 százalék alatt van. Ilyen például Lég, Mihályfa, Nagyabony, Ekecs, Patas vagy Szap is. Nemsokára azonban mindegyik eléri a 40 %-ot, mert az említett településeken sokan várnak a vakcina második adagjára.

Kissé kedvezőtlenebb az oltottsági arány Patonyréten, ahol a második oltásadagra várókkal együtt is csak 35,71 %-os a beoltottak aránya. A járásban egyértelműen Nagymagyaron a legrosszabb a helyzet, ahol 859 személy, vagyis csak a lakosság 24,59 %-a van mindkét adaggal beoltva.

Ami a legkedvezőbb adatokat illeti, a járásban Csallóköznádasd vezeti a rangsort, ahol már most teljesen be van oltva a lakosság 56,29 %-a. Nádasdot Medve (54,63 %) és Csiliznyárad (54,31 %) követik a képzeletbeli dobogón. A járási székhelyen, Dunaszerdahelyen jelenleg a lakosság 49,35 %-a van beoltva az oltás mindkét adagjával.

A Galántai járásban jelenleg 37 937 személy, vagyis a lakosság 40,35 %-a kapta meg mindkét vakcinaadagot, és több mint négyezren vannak azok, akik még csak az első adagot kapták meg.

A Komáromi járásban a lakosság 38,26 %-a van teljesen beoltva (38 458 ember), és 5-6 ezer személy vár az oltás második adagjára.

„Célzottan lehet szervezni az oltást, a mobil oltócsapatok munkáját és így tovább”

- tette hozzá a közzétett adatokhoz a Szlovákiai Városok Uniója, azzal, hogy ezek az információk ugyanolyan fontosak a lakosság számára is.

„Ha például nyaralni indulunk, megnézhetjük, melyik településen mekkora az átoltottság, és ez alapján viselkedhetünk, amikor a helyiekkel érintkezünk, jobban fel tudjuk mérni a kockázatot. Ezek kulcsfontosságú információk a harmadik hullám előtt” - állítja az ÚMS.

A portál létrehozását a besztercebányai (Banská Bystrica) megyei önkormányzat szorgalmazta és először csak ott működött, később bővítették ki az országos adatokkal, együttműködve az ALVARIA nyilvános adatok polgári társulás platformjával. Az adatokat folyamatosan frissítik az egészségügyi minisztérium elemzőintézetének adatai alapján.

(TASR)