Már csak öt nap van hátra az asszisztált népszámlálásból, aki elmulasztja akár 250 eurós bírságot is kockáztat

2021. június 8. - 13:31 | Belföld

Már csak öt napig, júbius 13-ig tart az asszisztált népszámlálás, és az aktuális adatok szerint eddig a teljes lakosság 91,4 százaléka „számolta meg” magát. A Statisztikai Hivatal figyelmeztet, hogy ugyan mindenkinek meggyőződésből kellene bekapcsolódnia a népszámlálásba, de a törvény szerint a községek 50-250 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Már csak öt nap van hátra az asszisztált népszámlálásból, aki elmulasztja akár 250 eurós bírságot is kockáztat
Fotó: Paraméter

Az asszisztált népszámlálás 5. hetében újabb 55 ezer ember töltötte ki a népszámlálási ívet, így összesítve már 5,15 millióan, a feltételezett lakosság 91,4 százaléka kapcsolódott be a népszámlálásba. Az asszisztált népszámlálás azonban csak vasárnapig, június 13-ig tart, vagyis már csak 5 napjuk van azoknak, akik még nem tettek eleget törvényi kötelezettségüknek.

A Statisztikai Hivatal figyelmeztet, hogy a következő napokban még minél többen keressék fel a községi hivatalok által létrehozott népszámlálási pontokat vagy kérjenek a népszámlálási asszisztenst. Eddig ugyan nem hangsúlyozták, de akár 250 eurós bírságot is kaphat, aki nem tölti ki a népszámlálási ívet.

„Mi mindig azt hangsúlyoztuk, és továbbra is ehhez tartjuk magunkat, hogy a lakosoknak elsősorban a saját meggyőződésükből kell bekapcsolódniuk a projektbe. Másrészt azonban a törvény kimondja, hogy a község 50 eurótól 250 euróig terjedő összegű bírságot szabhat ki arra a lakosára, aki nem vesz részt a népszámlálásban” – figyelmeztet Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálási projekt szóvivője.

– A népszámlálás vasárnapig tart, utána már nem lesz lehetőség kitölteni az ívet.”

A népszámláláson való részvételre szólítanak fel magyar civil szervezetek is, mivel a magyar nemzetiségűek aránya fontos a nyelvi jogok és a kulturális támogatások összege szempontjából is.

- lpj -