Már csak szilveszterkor és újévkor lehet petárdázni

2018. június 25. - 19:17 | Belföld

Az újév megünneplésére korlátozzák az F2-es és F3-as kategóriájú, szórakoztató pirotechnikai eszközök használatát. A robbanószerekről szóló törvény módosítását, melyet a Híd képviselői terjesztettek be, 93 képviselő támogatta. A jogszabály megtiltja a szórakoztató pirotechnikai eszközök önkiszolgáló jellegű árusítását is.

A Híd képviselői szerint a jelenlegi szabályozás nem nyújt kellő védelmet. Főleg az év vége felé az emberek aránytalanul sok pirotechnikai eszközt használnak, ezen kívül pedig bármikor használhatják azokat év közben is. Jelenleg ugyan a törvény lehetővé teszi a községeknek, hogy korlátozzák vagy teljesen betiltsák a petárdázást, ez azonban azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás a gyakorlatban nem egységes.

A jogszabály értelmében a pirotechnikai eszközöket csak egy meghatározott időszakban lehet árusítani, és tilos az önkiszolgáló jellegű értékesítés. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ilyen eszközt akar vásárolni, akkor ahogy azt a képesített eladótól kézhez kapja, azonnal ki kell fizetnie.

Peter Antal (Híd), a törvény beterjesztője azzal magyarázta az újítást, hogy a vásárlók az üzletekben meggondolhatják magukat, és mielőtt a kasszákhoz érnek, bárhová letehetik a petárdát, olyan helyekre is, ahová az nem tartozik. Ilyen módon a pirotechnikai eszköz gyerekek kezébe is kerülhet, a törvény ennek akarja elejét venni.

TASR

Címkék: petárda, tűzijáték, híd