Már Dunaszerdahelyen is lehet oltásra jelentkezni, több mint 800 személy már megkapta a első adag vakcinát

2021. január 19. - 12:29 | Régió

Egyelőre csak az egészségügyben vagy a szociális intézményeknél dolgozókat lehet beoltani koronavírus ellen. Mostantól azonban már a hivatalos online rendszerbe való bejelentkezéskor is megjelölhető Dunaszerdahely is – tájékoztatta portálunkat Bock Sylvia, a kórház igazgatója.

Már Dunaszerdahelyen is lehet oltásra jelentkezni, több mint 800 személy már megkapta a első adag vakcinát
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A kórház igazgatónőjénél érdeklődtünk arról, hány személyt oltottak be január 7-ikétől, amikor megkezdődött a kórház alkalmazottainak oltása. Bock Sylvia elárulta, hogy azon a héten két nap alatt 85, a múlt héten pedig 720 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. „Erre a hétre 384 vakcina áll rendelkezésünkre” – folytatta.

Elárulta azt is, hogy a mai naptól már Dunaszerdahely is megjelölhető oltópontként a hivatalos minisztériumi online rendszerben.

A korona.gov.sk oldalon a személyes adatokon kívül meg kell jelölni, hogy melyik csoportba tartozunk azok közül, akik az oltási program szerint jelenleg megkaphatják a vakcinát. Pillanatnyilag az egészségügy különböző területein dolgozók (ideértve a koronavírustesztet végző személyeket és azokat a főiskolásokat is, akik már kapcsolatba lépnek betegekkel), valamint a szociális intézmények dolgozói és szociális terepmunkások számára elérhető az oltás.

Bock Sylvia szerint a bejelentkezők a jövő héttől kaphatnak időpontot az oltásra, naponta mintegy 150-en.

Érdeklődtünk arról is, hogy tekintettel a tömeges tesztelésre tervezi-e a kórház, hogy bővíti az antigén tesztelőpont kapacitását, az igazgatónő azonban emlékeztetett, hogy erre már nincs módjuk.

„Jelenleg napi 8 órában (7.30-15.00) mintegy 450-500 antigéntesztet végzünk el, valamint több mint 200 PCR-tesztet. Ezt már nem tudjuk tovább bővíteni” – húzta alá.

A dunaszerdahelyi kórházba a hétvégén 20 új COVID-19-pozitív fertőzöttet vettek fel – közölte Tomáš Kráľ, a Svet zdravia hálózat szóvivője. Elmondta, a régióban több új járványgóc keletkezett, ezért 76 COVID-ágyra növelték a kórház kapacitását, korábban 60 ágy állt rendelkezésükre.

A Dáta bez pátosu nevű tudományos, adatösszegző Facebook-oldal szerint a dunaszerdahelyi kórházban január 16-án összesen 50 koronavírusos pácienst ápoltak. Összehasonlításképp: ez 32-vel több, mint december 31-én. Két héttel ezelőtti cikkünkben közöltük, hogy október elejétől addig a napig 100 koronavírusos páciens halt meg Dunaszerdahelyen.

(SzT)