Már Eduard Chmelárnak is pártja van

A belügyminisztérium kedden hivatalosan is bejegyezte a Socialisti.sk mozgalmat. Erről Matej Pintér, a mozgalom szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Hozzátette: több mint 14 000 támogató aláírást gyűjtöttek össze az állampolgároktól.

Már Eduard Chmelárnak is pártja van
Eduard Chmelár (Fotó: SITA)

„Ez azt jelenti, hogy a Szocialistákat már senki sem akadályozza meg abban, hogy befolyásolják a küszöbön álló parlamenti választásokat. Szeretném teljes szívemből megköszönni mindenkinek, aki hitt bennem, szorított nekem, segített aláírásokat gyűjteni vagy támogatott” – írta Eduard Chmelár, a mozgalom vezetője a közösségi hálón.

Az újonnan megalakult mozgalom prioritásai közé tartozik a minimálbér ugrásszerű felemelése 800 euróra, a dolgozók jogainak következetes védelme, a fegyverkezési kiadások csökkentése és a pénz átcsoportosítása az egészségügybe, valamint a környezetvédelem. A tömörülés programja szociális, környezetvédő és békepárti lesz.

Egy párt vagy mozgalom bejegyzéséhez legalább 10 000 támogató aláírásra van szükség. A Socialisti.sk képviselői szeptember közepén adták le az aláírásokat a belügyminisztérium iktatójában. Szlovákiában jelenleg több mint 150 politikai párt és mozgalom van bejegyezve.

Eduard Chmelár 2015-ben már megpróbált alapítani egy mozgalmat Szolidaritás, Ökológia, Erőszakmentesség (Solidarita, ekológia, nenásilie – SEN) néven. A belügyminisztérium akkor elutasította a mozgalom bejegyzését, mivel a tárca munkatársai hibákat találtak az aláírásokat tartalmazó ívekben. Az aláírások mellett több esetben nem létező, elveszett vagy eltulajdonított személyi igazolványok számai szerepeltek. Ezek a személyi igazolványok nem azokhoz a személyekhez tartoztak, akiknek a neve mellett feltüntették a számukat. A mozgalom bejegyzésének elutasítását Chmelár politikailag motivált tettnek nevezte.

(TASR)