Már edzenek, a töltést rohamozzák a somorjai Gladiátorok

2020. április 30. - 17:13 | Sport

A globális koronavírus-járvány alatt a Szlovák Birkózószövetség az otthonmaradásra és a négy fal közötti sportolásra buzdította a birkózókat. „Az új helyzetben nem a riválisokkal kell megbirkóznunk, hanem egy olyan ellenféllel, amit csak együtt győzhetünk le. És le is győzzük!” – bizakodott a somorjai Gladiátor birkózóklub főedzője, Horváth István, aki hétfőtől a szárnyait bontogató védenceivel újra közös edzéseken foglalkozik. Elmondása szerint kollégáival az 5-13 éves korosztály (kezdők, fiatalabb és idősebb diákok) edzéseit irányítja.

Már edzenek, a töltést rohamozzák a somorjai Gladiátorok
Fotó: www.samorin.sk

„Karantén-korszakot élünk. A rendezvénykorlátok ugyan a szakági szövetség döntése értelmében minimum június végéig érvényben maradtak, de a tilalmak fokozatos feloldása lehetővé teszi, hogy a nem hagyományos értelemben vett edzések öt-hat hét kényszerszünet után ismét beindulhattak. Ez sokkal jobb, mint otthon ülni. Hétfőn a tornacsarnokunk előtti parkolóban találkoztunk, két kilométert futottunk, a Duna partján erőnléti gyakorlatokat végeztünk, a töltést rohamoztuk, az erős testért a vállszéles fekvőtámaszokat végeztük. Utána pedig újabb két kilométert abszolváltunk, a találka helyszínén pedig elköszöntünk egymástól. Egyébként ötfős csoportokban zajlik a tréning. természetesen az előírásokat betartva, a legapróbb részletekre is ügyelve.

Mindenki tréningruhában, szájmaszkkal, üdítővel teli flakonnal érkezett a megbeszélt találkozóra. Szerintem sok volt a másfél hónap kihagyás, a bezártság. Sokkal másabb ez kollektívában, mint az egyéni edzés. A fiataloknak szükségük van a társaságban elvégzett gyakorlatokra. Normális körülmények között negyvenen-negyvenöten vagyunk, most ennek a fele állt csatasorba”

– nyilatkozta a Paraméternek az egyik legsikeresebb honi birkózóklub szakmai irányítója, aki szerint ugyan otthon is lehet hidalni, de az új érintkezési formák, az internetes edzések és szakmai konzultációk, konferenciabeszélgetések után nagy szükség van a kollektívában elvégzett gyakorlatokra” – fogalmazott a szakember, aki szerint védenceik közül többen súlyfelesleggel bajlódnak.

„Főleg a blokklakók versenysúlya változott. A Somorja vonzáskörzetében élők testsúlya nem változott. Ami pedig az edzések látogatottságát illeti, lemorzsolódást is tapasztaltam. A szülők közül néhányan nyomatékosították: csak akkor engedik el a gyakorlásokra gyermekeiket, amikor már minden a régi kerékvágásban zajlik. Nem helyeslem, de respektálom döntésüket. Az úgynevezett kemény mag azonban megmaradt”

– fűzte tovább a gondolatsort a tréner.

„A kadét és a junior korosztály tagjai, köztük válogatott versenyzőink, már másként küzdenek céljaik megvalósításáért, ők a heti, napokra, két fázisra lebontott edzéstervet viszik véghez. Zömében ők kapták meg az olyan sportszereket, mint például a kézi súlyzó. Náluk továbbra is a GPS-alkalmazást, a digi-oktatást preferáljuk. Őszig aligha tudunk klasszikus tornatermi edzéseket végezni, ami a birkózók esetében nagy problémának számít. A versenyeken való részvétel időpontja is kérdéses. Már azzal is elégedett lennék, ha idén is megvalósulna a hagyományos edzőtáborozás, melyre az előzetes tervek szerint augusztus 8-18 között a Magas-Tátrában kerülne sor. Remélem ősszel már hazai és nemzetközi versenyeken is részt vehetünk” – tájékoztatott a folytatást illetően Horváth István, aki egyben a szlovák kötöttfogású felnőtt és juniorválogatott trénere.

(ái)