Már egy ideje stagnál a benzin és a gázolaj ára, de hamarosan változás várható a kutakon

2023. január 4. - 08:36 | Belföld

Az elmúlt hat hétben radikálisan csökkentek az üzemanyagárak a töltőállomásokon. A benzin 45, a gázolaj pedig több mint 30 centtel lett olcsóbb.

Már egy ideje stagnál a benzin és a gázolaj ára, de hamarosan változás várható a kutakon
Fotó: TASR - illusztráció

December közepe óta nem változtak jelentősebben az üzemanyagárak, a Tvnoviny.sk által megkérdezett elemző szerint viszont hamarosan újabb változás várható.

Először június és július között, majd október és november között ért el történelmi csúcspontot a benzin és a gázolaj ára, miközben az előrejelzések arról szóltak, hogy akár a kéteurós határt is átlépheti. Ezt követően jött a töréspont, és az árak csökkenni kezdtek.

Jelenleg 1,50 euró körül mozog a benzin literenkénti ára, ez pedig a legalacsonyabb tavaly január óta.

„Az elkövetkező két hétben valószínűleg drágulni fognak az üzemanyagok, 3-4 centtel literenként, de jelentősebb áremelkedéstől nem kell tartaniuk az autósoknak” – mondta a televíziónak Boris Tomčiak elemző, hozzátéve, várhatóan hasonló szinten mozognak majd az üzemanyagárak január második felében és februárban is.

„Februárban továbbra is fennállhat rövid távú nyomás az áremelkedésre vonatkozóan, mivel megszűnik az üzemanyag import Oroszországból az EU-ba. A kínálat csökkenése az európai piacon főként a dízel esetében jelentkezik” – tette hozzá Tomčiak. Másrészt az EU növeli üzemanyagimportját Ázsiából és Észak-Amerikából.

A piacon több hónapja paradox helyzet uralkodik. A dízel drágább, mint a benzin, az alacsonyabb fogyasztói adók ellenére.

„A dízel továbbra is drágább lesz, mint a benzin. Enyhe, 1,7 euróig történő áremelés lehetséges. A 2 eurós határ elérése azonban nem valószínű, mivel az egész európai piac viszonylag jól fel tudott készülni az oroszországi olaj- és termékszállítások teljes megszakítására” – zárta Tomčiak.


(tvnoviny.sk)

Címkék: üzemanyag, benzin, gázolaj