Már elkezdődött a járvány harmadik hulláma

2021. július 28. - 17:53 | Belföld

A reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket. Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa közölte, Szlovákiában már elkezdődött a harmadik járványhullám – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Már elkezdődött a járvány harmadik hulláma
-illusztráció- (Fotó: TASR)

"Ebben a hullámban a vírus új, Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns fertőzőbb, mint a korábbi változatok. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal"

- mondta Pavelka.

A szakember elmondta, a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz már fiatalabbaknál is. A korábban, az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen - tette hozzá. Rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják.

Az egészségügyi tárca megerősítette, hogy felkészült a COVID-19 járvány harmadik hullámára.

„A kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén átalakítsák kapacitásaikat a COVID-betegek fogadására, a minisztérium pedig aktívan dolgozik a lakosság oltásán. Többféle lehetőség is van: a kórházakban lévő oltóközpontokban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, egyes cégekben, a körzeti orvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, de mobil oltócsoportok is részt vesznek a munkában"

– mondta Eliášová.

Hozzátette, dolgoznak a kontaktuskövetés, a szekvenálás és a szennyvízvizsgálat egyszerűsítésén is. Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerkészleteket is ellenőrzi.

„A COVID-19-ben szenvedő betegek terápiájához regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is rendelkezésre állnak"

- tette hozzá Eliášová.

TASR

Címkék: harmadik hullám