Már Európában van a Betlehemi Békeláng!

2018. december 5. - 11:52 | Kultúra

 Már Európában van a Betlehemi Békeláng: november 28-án gyújtotta meg Niklas Lehner, az idei lánggyermek a betlehemi Születés Templomának öröklángjáról.

Már Európában van a Betlehemi Békeláng!
Fotók: Land OÖ

Az osztrák cserkészek idén már harmincadik éve vesznek részt a békeláng terjesztésében, ezért most ők kapták a lehetőséget az osztrák közszolgálati tévé és rádiótól, az ORF-től, hogy kijelöljék maguk közül, ki legyen az a szerencsés, aki személyesen mehet el a békelángért. A kerek évforduló miatt a lángátadó ünnepséget idén Bécs helyett Linzben tartják, innen fogják elhozni a szlovákiai magyar cserkészek is országunkba a béke jelét.

Idén a Békeláng-gyermek a felső-ausztriai Vorchdorfból származó 11 éves Niklas Lehner lett, aki cserkészként már évek óta aktívan kiveszi részét a láng terjesztésében. Szabadidejében dobol, lelkes ministráns és focista. Számára a béke az apró dolgokban kezdődik: ne vitatkozzunk a családban, ne álljunk harcban egymással, és úgy véli, a békéért minden embernek egyformán tennie kell. Cserkészvezetője úgy nyilatkozott Niklasról, hogy egy igazi példakép lehet mindenki számára a békéért való elhivatottságával, segítőkészségével, jó kedvével és rengeteg energiájával.

A békeláng idei mottója arra mutat rá, hogy a béke alapja a sokszínűség, és meg kell tanulnunk előítéletek nélkül, békével a lelkünkben együtt élni embertársainkkal. A cserkészmozgalom alapelve, hogy a gyerekeket és fiatalokat egymás elfogadására nevelje, és aktív szerepet vállaljanak egy toleráns társadalom építésében.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 27. alkalommal kapcsolódik be a béke lángjának terjesztésébe. A láng szlovákiai útja 2018. december 16-án a komáromi központi lángátadó ünnepséggel indul, hogy ezután a cserkészek közreműködésével beragyogja az ország magyar lakta területének javát. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség buzdít mindenkit, hogy idén is kapcsolódjanak be a békeláng terjesztésébe, hogy még több településre, házhoz, családhoz eljuthasson.A békelángról, annak dél-szlovákiai útjáról és a központi lángátadó ünnepségről a Betlehemi Békeláng Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által működtetett honlapján, valamint Facebook-oldalán tájékozódhatnak. A karácsonyi várakozás örömének megélésében pedig az adventi egypercesek és egy jócselekedet-naptár is segít a cserkészek jóvoltából.

A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velük a kapcsolatot a fenti honlapon keresztül.

(szmcs-p)