Már fél lábbal kint van a kormányból, de azért búcsúzóul jól beszólt a kínaiaknak, hogy népirtás, amit a kisebbségeivel tesznek

2021. január 19. - 21:00 | Külföld

Népirtásnak, emberiesség elleni bűncselekményeknek minősül a kínai hatóságok fellépése a muszlim vallású ujgur kisebbség ellen - szögezte le Mike Pompeo távozó amerikai külügyminiszter kedden.

Már fél lábbal kint van a kormányból, de azért búcsúzóul jól beszólt a kínaiaknak, hogy népirtás, amit a kisebbségeivel tesznek
Illusztráció (wikipédia)

"A rendelkezésemre álló tények alapos tanulmányozása nyomán megállapítottam: a Kínai Népköztársaság a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt népirtást követ el Hszincsiang tartományban a többségében muzulmán ujgurok, illetve más etnikai és vallási kisebbségek ellen" - írta közleményében Pompeo.

"Úgy látom, hogy a népirtás jelenleg is folyik. Aminek szemtanúi vagyunk, az a kínai pártállam szisztematikus kísérlete az ujgurok megsemmisítésére" - tette hozzá. Az amerikai diplomácia vezetője kitért a kényszermunkáról és sterilizációról, a vallási szabadság korlátozásáról, illetve a több mint egymillió civil fogva tartásáról szóló vádakra.

A nyilatkozat tovább fokozhatja az amúgy is komoly feszültséget az Egyesült Államok és Kína között. Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal, mint az imádkozás vagy a külföldre utazás. Kína rendszeresen visszautasítja, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban.

MTI