Már feni a kést az ellenzék! Nem csitul a parlamenti levélnyitogatás ügye

2017. május 4. - 12:31 | Belföld

Felpaprikázódtak az ellenzéki képviselők, hogy csütörtökön nem sikerült fenékbe billenteni az újabb botránytól szabadulni képtelen házelnököt.

Már feni a kést az ellenzék! Nem csitul a parlamenti levélnyitogatás ügye
Fotó: tasr/AP

Semmibe veszik az embereket és az ország alaptörvényét azok a képviselők, akik elutasították a rendkívüli parlamenti ülés összehívását – nyilatkozta a sajtónak Igor Matovič ellenzéki honatya (OĽaNO-NOVA). Ennek a kivételes eljárásban összehívandó országgyűlési tanácskozásnak egyetlen programpontja lett volna: Andrej Danko (SNS) házelnök lemondatása.

Múlt héten az ellenzék hívta fel rá a figyelmet, hogy Danko parancsba adta a parlamenti iktató alkalmazottainak, hogy bontsanak fel minden olyan levelet, amelyeket magánszemélyek küldenek a képviselőknek. Ez a levéltitok betartását megkérdőjelező botrány nagy port kavart, és a demokratikus ellenték a házelnök fejét követelte.

Matovič a parlament elnökének a fejéhez vágta, hogy híján van a becsületnek. „A betyárok sajátja a betyárbecsület, a katonáké a katonabecsület, a századosoké meg a századosi becsület. De Danko nem rendelkezik ez utóbbival – utalt az örök lázadóként ismert Matovič a házelnök januárban kipattant botrányára. Az éve elején derült ki, hogy Peter Gajdoš, az SNS honvédelmi minisztere titokban, egy tavaly szeptemberben kelt parancs útján tartalékos katonai századossá léptette elő a parlament és pártja elnökét.

Több ellenzéki karöltve hányta Danko szemére, hogy a nemzetiek politikusa mélyen hallgat az ügyről, és még csak bocsánatot sem kért.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) abba is belekötött, hogy Danko a minap még a szabadságát töltötte nagy nyugalomban. Ezt a házbizottság mai ülésén árulta el a házelnök, azzal magyarázva, hogy kifárasztotta őt egy EU-tagállamokat összefogó parlamenti csúcstalálkozó. „Felmerül a kérdés, hogy Danko egyáltalán alkalmas-e a tisztség betöltésére” – utalt a házelnök fáradékonyságára a parlament ellenzéki alelnöke.

Boris Kollárt egyetlen dolog bántja, de az eléggé. Ő az egésszel összefüggésben a jó modort hiányolja. A Sme rodina tömörülés elnökének az fáj, hogy Danko a levélbontogatásos botrány kapcsán a mai napig nem kért elnézést.

A náci eszméket villantó Kotlebáék nélküli ellenzék még csak most hangolja össze a további tennivalót. Hogy az ügy végére még nem került pont, azt Matovič tette nyilvánvalóvá. Méghozzá meglehetősen vészjóslóan: „ A koalíció már le akarja tudni ezt az egész ügyet. De a botrány még egyáltalán nem ült el.”

(sárp)