Már gond nélkül átléphetik a határt a komáromi Selye János Egyetem magyarországi hallgatói

2020. május 1. - 11:30 | Régió

A Selye János Egyetem rektorának, Juhász Györgynek a tájékoztatása szerint Szlovákia Tisztifőorvosa április 30-i információs levele alapján megoldódnak a magyarországi hallgatók határátlépési gondjai.

Már gond nélkül átléphetik a határt a komáromi Selye János Egyetem magyarországi hallgatói
-illusztráció- (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A magyarországi hallgatóknak is lehetőségük nyílik arra, hogy kiköltözzenek a Sirály kollégiumból. Az intézkedés lehetővé teszi az államvizsgán való személyes részvételt is. Az intézkedés az első három pontban elrendeli, kinek kell állami karanténba vonulnia, ha Szlovákia területére lép. Kivételeket is meghatároz. Az első három pontban foganatosított karantén intézkedések nem vonatkoznak azokra, akik Szlovákia területére lépnek a következő okokból kifolyólag: felvételi vizsgán való részvétel, államvizsgán vagy más vizsgán való részvétel, iskolába való beiratkozás Szlovákia területén vagy kollégiumi szoba kiürítése. A kivétel az adott személyen kívül egy kísérő személyre is vonatkozik, mindkét személynek azonban igazolással kell rendelkezni a határátlépés okáról (pl. meghívó az államvizsgára, beiratkozási meghívó). Szlovákia területére való belépésekor a határátlépésre így jogosult személyek kötelesek leadni egy 96 óránál nem régebbi, a COVID-19-es betegségre elvégzett RT-PCR teszt negatív eredményét!

Aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, kollégiumi szoba kiürítésénél kérjen igazolást a Sirály Kollégium e-mail elérhetőségein: kollig@ujs.sk vagy gubienovai@ujs.sk. Ha más tanulmányi okokból lépnék át a határt, az adott kar tanulmányi osztályán kérhetik az igazolást. A határátlépés előtt informálódjanak a magyarországi karantén intézkedésekről, hogy a hazatérésük is problémamentes legyen. Sajnos a magyarországi Covid-19-es tesztelés folyamatáról nincs információnk, de ha szerzünk ilyen információt, azonnal közöljük Önökkel, addig is informálódjanak az illetékes közegészségügyi hatóságnál – áll Juhász Györgynek a Selye János Egyetem rektorának közleményében.

(-)