Már harmadik éve hízik a grönlandi gleccser

Harmadik egymást követő évben hízik a grönlandi Jakobshavn gleccser, a világ leggyorsabban mozgó és leggyorsabban zsugorodó gleccsere - állapították meg a NASA bolygókutató intézetének, a pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumnak a munkatársai.

Már harmadik éve hízik a grönlandi gleccser
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az amerikai űrkutatási hivatal grönlandi OMG-misszója keretében a kutatók a GLISTIN-A interferométerrel repülőgépről készítenek rendszeresen nagy pontosságú, nagy térbeli felbontású felületi topográfiát a grönlandi gleccserekről, köztük a Jakobshavnról, amely az Atlanti-óceán jéghegyei 10 százalékának kialakulásáért felelős. 

A Jakobshavn növekedése nem lepte meg a tudósokat, mivel egy márciusban közzétett tanulmányukban már kimutatták, hogy az észak-atlanti vizek természetes ciklikus hűlése okozza valószínűleg azt, hogy a gleccser ismét növekszik. A hidegebb víz ugyanis nem olvasztja a jeget olyan gyorsan, ahogyan korábban a melegebb tette.

Ala Khazendar, a NASA gleccserkutatója korábban elmondta, hogy a gleccser hízása egybeesik a észak-atlanti oszcilláció ingadozásával - amely az óceán egyes részeinek természetes és átmeneti lehűlése és felmelegedése.

A Disko-öböl vize, ahol a Jakobshavn az Atlanti-óceánba ér, mintegy 2 Celsius-fokkal hidegebb, mint 2012-ben volt.

A Jakobshavn gleccserből alakult ki annak idején feltételezések szerint az Atlanti-óceánban az a jéghegy, amely a Titanic 1912. évi katasztrófáját előidézte.

(MTI)