Már a harmadik oltásban is lemaradunk az európai átlagtól, lerövidíthetik rá a várakozási időt

2021. december 3. - 11:33 | Belföld

A koronavírus-járvány harmadik hulláma nagy erővel csapott le Szlovákiára, ami főként annak a számlájára is írható, hogy Európán belül nálunk az egyik legalacsonyabb a beoltottsági arány. Jelenleg pedig már a harmadik oltás terén is kezdünk lemaradni.

Már a harmadik oltásban is lemaradunk az európai átlagtól, lerövidíthetik rá a várakozási időt
Fotó: TASR

Keddig megközelítőleg 400 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás harmadik adagját, ami a teljes lakosság több mint 7 százalékának felel meg.

Szlovákiában kb. öt héttel ezelőtt kezdődött el az oltás harmadik adagjának beadása, az adatok szerint viszont ekkor már egyes országok 3-4 százalékos előnyben voltak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint jelenleg nem Szlovákia áll a legrosszabbul a harmadik oltás terén, de az átlagtól lemarad.

A legtöbb európai államban már a lakosság több mint 10 százaléka megkapta a harmadik adagot, sőt Ausztriában ez az arány már 22, Magyarországon pedig 25 százalékos. Szlovákia kb. úgy áll, mint Csehország, de megelőzi például Romániát, Bulgáriát, Finnországot vagy Hollandiát is.

Miért is fontos a harmadik oltás?

Azok az emberek, akik már régebben megkapták az oltás első és második adagját, a harmadik hullám idején nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, ugyanis az immunválaszuk már alacsony lehet. Több tanulmány is bizonyította, hogy hat hónap után minden vakcina esetében jelentősen csökken a megfertőződés elleni védelem. A Janssen vakcina például fél év után már csak 13 százalékos védelmet nyújt. Másrészről viszont a vakcinák hat hónap után is védenek még annyira, hogy ne kerüljünk kórházba, illetve a fertőzés ne okozza a halálunkat.

Alexandra Bražinová epidemiológus szerint nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mennyire védettek azok, akik több mint fél évvel ezelőtt lettek beoltva.

„Több tanulmányból tudhatjuk, hogy ez idő után jelentősen csökken az úgynevezett neutralizációs ellenanyag, de ez még nem feltétlenül jelenti az immunitás elvesztését”

– tette hozzá Bražinová, aki szerint a Szlovákiában uralkodó jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel ésszerű lenne elgondolkodni azon, hogy az emberek fél évnél korábban is beadathassák maguknak a harmadik oltást – főként a 60 éven felüliek, illetve a légzőrendszeri betegséggel küzdők.

Az egészségügyi minisztérium sem zárta ki, hogy a harmadik oltás esetében lerövidítik a várakozási időt. Nagy-Britanniában például ez már megtörtént – ott a hat hónap helyett már csak hármat kell várni.

Szlovákia fokozatosan maradt el az európai átlagtól a beoltottság terén. Tavasszal ugyan sokáig tartottuk a lépést az európai átlaggal, július elején például a lakosság 30 százaléka volt beoltva, miközben az uniós átlag 34 százalék volt. A törés nyáron jött, amikor elegendő vakcina és oltópont volt az egész országban, ám az érdeklődés alacsony volt. Augusztus végén Szlovákia lakosságának 40 százaléka volt beoltva, míg az uniós átlag 59 százalék volt.

A harmadik adag esetében sokkal hamarabb maradtunk le a többiektől, ami a harmadik adagos oltás kései elindításának vagy az alacsony érdeklődésnek a számlájára is írható. A Focus októberi felmérésében például az első és második oltáson átesettek mindössze 45 százaléka válaszolt úgy, hogy beadatnák maguknak a harmadik adagot is. A megkérdezettek negyede teljes mértékben elutasította a harmadik oltást, a többiek pedig hezitáltak.


(SME)