Már hatan állítják, hogy szexuálisan visszaélt velük az OĽaNO volt parlamenti képviselője!

2022. június 6. - 08:00 | Belföld

A parlamenti képviselői mandátumáról egy évvel ezelőtt lemondott Ján Herákot tíz évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Már hatan állítják, hogy szexuálisan visszaélt velük az OĽaNO volt parlamenti képviselője!
Ján Herák (Fotó: TASR)

Ján Herákot tavaly májusban gyanúsította meg a rendőrség azzal, hogy a Nyitra melletti Gímesen (Jelenec) rendezett gyerektáborban szexuálisan visszaélt egy akkor 15 évnél fiatalabb lánnyal. Azóta a sértettek száma csak nőtt, és míg novemberben négynél járt a számuk, most már hatan vannak - írta a SME.

Jaroslav Maček, a Nyitrai Kerületi Ügyészség szóvivője közölte a lappal, hogy mivel nőtt a sértettek száma, az üggyel megbízott vizsgálótisztnek újabb bizonyítékokat kell biztosítania. Ez többnyira szakértői vizsgálatok eredményét jelenti, de külföldi jogsegélyre is várnak.

Herákot a hat konkrét eset ellenére egyelőre csak az első ügyben kezelik gyanúsítottként. Ez az említett gímesi gyerektábori eset. A gyanú szerint Herák 2018 és 2020 között különböző módszerekkel igyekezett közeledni a gyermekotthonban nevelkedő lányhoz, különböző ajándékokat, mobiltelefont, fülbevalót vásárolt vagy pénzt adott neki. Az akkor 14 éves lány 2020-ban segített gyerekekre vigyázni a táborban, és állítása szerint Herák a szobájában szexuálisan visszaélt vele.

Herákot gyermekkel szembeni szexuális visszaélésért 3-tól 10 évig tartó, gyermek erkölcsi veszélyeztetésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti ezért az esetért. Amikor az ügy kipattant, Herák ostobaságnak nevezte az egészet, miközben arra hivatkozott, hogy ő maga is gyermekotthonban nevelkedett, majd létrehozott egy polgári társulást Gyermeki fantázia (Fantázia detí) néven, melyen keresztül gyermekotthonban élő vagy más, hátrányos helyzetű gyermekeknek segített.

A SME közölte, négy nappal azután, hogy Herák kézhez kapta a hivatalos gyanúsítást tavaly, büntető feljelentést tett ellene a szeredi gyermekotthon vezetője, Ján Jankulár is. Egy náluk élő lányt ugyanis Herák állítólag egy trencsénteplici gyerektáborban molesztált először.

Később az ügyészség utasítására újra megnyitottak egy 2018-as rendvei (Radava - Érsekújvári járás) karácsonyi gyerektáborban történt esetet is, ahol állítólag szintén Herák volt az, aki a saját szobájában élt vissza egy akkor 16 éves lánnyal. A neve elhallgatását kérő lány a SME-nek azt mondta, hogy az ágyra lökte őt a férfi, majd fogdosni kezdte, fokozatosan a pólója alatt is.

Herák két héttel az ügy kirobbanása után, tavaly június 9-én mondott le képviselői mandátumáról. Állítja, soha egyetlen gyerekkel szemben sem élt vissza.

Tavaly augusztusban viszont a Plus 7 dní megírta, hogy Herák számára az OĽaNO-n belül kitaláltak egy pozíciót, a képviselői asszisztensek koordinátoraként 3500 eurót keresett.

Miután egy negyedik nő is jelentkezett, aki felnőttként állítja, hogy Herák zaklatta őt, Igor Matovič azt mondta, hogy "a négy már jóval több mint kettő", és ez egyre kevésbé tetszik neki, illetve egyre kevésbé hiszi el, hogy összeesküvésről van szó. Decemberben végül felmondtak Heráknak.

Azóta további kettővel nőtt a sértettek száma, az ügyészség viszont az esetek érzékenységét szem előtt tekintve nem árul el róluk semmit.

(SME)