Már a Híd is Trnka fejét követeli, de az nem egyszerű. Közben a kočneres ügyben a szakértők fontos tanút találtak

2019. október 14. - 13:39 | Belföld

Ismét a címlapon találhatja magát a korábbi főügyész, Dobroslav Trnka, aki a magas tisztségét 2011-ben elveszítve egyszerű, "mezei" ügyészként folytatta a tevékenységét egészen a mai napig. A kormánypárti Híd úgy látja, ideje távoznia a pozíciójából. Közben meg a szakértők vizsgálják azt a hanganyagot, amelyikkel hétfőn rukkolt elő a DenníkN, és amivel kapcsolatban az albári polgármester is nyilatkozott a portálunknak.

Már a Híd is Trnka fejét követeli, de az nem egyszerű. Közben a kočneres ügyben a szakértők fontos tanút találtak
Illusztráció (tasr)

Debnár Klára, a Híd szóvivője úgy véli, elképzelhetetlen, hogy Trnka az ügyészi székében maradjon, azok után, hogy nyilvánosságra került Marian Kočnerral folytatott állítólagos beszélgetése. Kočner a párt szerint emberi mulasztások sorozata miatt tudta érvényre juttatni a törvénytelen és képtelen dolgait. Ha bebizonyosodik az ezekben részt vállaló személyek bűnössége, minél hamarabb nyerjék el a büntetésüket - hangzik Bugár Béláék véleménye.

A Dobroslav Trnka volt főügyész és Marian Kočner nagyvállalkozó közötti kommunikációról készült hangfelvételt már szakértői vizsgálatnak vetették alá. Erről egy rendőrségi forrás tájékoztatta a TASR hírügynökséget. A rendőrség a közösségi oldalán arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett ügyben feloldottak a titoktartási kötelezettség alól egy fontos tanút, és a közeljövőben kihallgatják őt. Az aktuális rendőrségi közlemény szerint

tovább folyik az eljárás hivatali hatáskörrel való visszaélés és korrupció ügyében. „A NAKA nyomozója ezidáig nem hallgathatott ki egy fontos tanút, mivel nem oldották fel őt a titoktartási kötelezettség alól” – közölte a rendőrség. A múlt héten azonban a Főügyészségnek köszönhetően ez mégis megtörtént. A rendőrség egyelőre nem ad bővebb tájékoztatást az ügyben.

Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódik el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet. Haščák írásban értesítette a megbízott nyomozót és a felügyelő ügyészt arról, hogy szükség esetén személyesen tesz tanúvallomást.

Trnkát viszont "jelenleg nem lehet felfüggeszteni, mivel nem indult ellene büntetőeljárás konkrét bűncselekmény ügyében." Jaromír Čižnár főügyész ezzel kapcsolatban rámutatott: hivatali ideje alatt mindig felfüggesztette azt az ügyészt, aki ellen szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt eljárás indult.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a DenníkN egy 70 perces felvétel birtokába jutott, amelyen a volt főügyész Kočnerrel beszélget. A hangfelvételt állítólag az üzletember készítette még 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Haščákot a Gorilla-üggyel összefüggő hangfelvétellel. A hírportál szerint a maffiózó számon is kéri a volt főügyészt, fennhangon vulgarizmusokkal illeti, valamint fizikai megsemmisítéssel fenyegeti meg őt és a „haverjait” - köztük az albári polgármestert - , továbbá azzal, hogy Trnka fiának is befellegzett.

(para)