Már idén fizetésemelést kapnak az ápolók Ausztriában

2022. május 13. - 08:17 | Külföld

Már idén fizetésemelést kapnak az ápolók Ausztriában, de az ápolói képzésben résztvevők és a rokonaikról otthon gondoskodók is anyagi támogatásban részesülnek - jelentette be Johannes Rauch, Ausztria egészségügyi minisztere csütörtökön.

Már idén fizetésemelést kapnak az ápolók Ausztriában
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az ápolók nemzetközi napján, május 12-én bemutatott intézkedéscsomag értelmében az osztrák kormány összesen egymilliárd eurót különít el az ápolói szektor részére. Ebből a munkavállalók fizetésének emelésére 520 millió eurót fordítanak, azt azonban még nem tudni, ez havonta pontosan mennyi extra-juttatást jelent az egyes ápolók esetében.

Az ápolói képzésben résztvevők havi 600 eurónyi pénzügyi támogatást kapnak, a kormány ezzel is igyekszik ösztönözni a képzésre jelentkezőket. Emellett havonta 1500 euróval támogatják azon családtagokat, akik saját rokonuk házi gondozását végzik.

Az intézkedés 2 éves időtartamra, a törvényhozási időszak végéig szól. Az osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a szűkös időintervallum miatt igyekeztek minél gyorsabban cselekedni az ápolók ügyében, és lépésről lépésre foglalják törvénybe az intézkedéscsomag egyes részeit. Mint azt Johannes Rauch elmondta, az első döntésre még nyár előtt kerül sor, amikor az osztrák nemzeti tanács elé bocsátják a csomag első részét.


(MTI)