Már jövő év januárjától indulhat a PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas rendszere

2021. január 5. - 13:51 | Belföld

A PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas rendszerét az eredeti tervek alapján, 2022 januárjától vezetik be – közölte Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter keddi online sajtótájékoztatóján.

Már jövő év januárjától indulhat a PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas rendszere
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A környezetvédelmi minisztérium közel egy év után választotta ki a PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas rendszerének üzemeltetőjét, amely a Szlovákiai Alkoholmentes Italok és Ásványvizek Gyártóinak Egyesülete lesz.

A kiválasztott üzemeltető januártól átveszi a rendszer előkészítésének felelősségét. A tárca azt várja az üzemeltetőtől, hogy 2025-ig legalább 90 százalékos legyen a PET-palackok és fém italdobozok visszaváltási aránya.

Budaj szerint olyan feltételekről sikerült megállapodni az üzemeltetővel, amelyek több mint előnyösek. Az előzetes tervek szerint egy PET-palackért, illetve fém italdobozért 15 cent jár majd, és megközelítőleg 6500 helyen válthatjuk majd vissza. A miniszter hozzátette, a kisebb üzletekben automaták nélkül, kisebb szkennerekkel oldanák meg a visszaváltást.

A betétdíjas rendszert 2019 szeptemberében fogadta el a parlament, a bevezetés mellett 121 képviselő szavazott. A rendszer beindítását a Sólymos László (Híd) akkori környezetvédelmi miniszter vezette tárca 2022-re tervezte. Elkezdődött a rendszer üzemeltetőjének kiválasztása, amelybe a Szlovákiai Alkoholmentes Italok és Ásványvizek Gyártóinak Egyesülete jelentkezett be.

A környezetvédelmi minisztérium új vezetése ezt a transzparencia hiányára hivatkozva megszüntette, majd 2020 áprilisában a parlament megszavazta, hogy a rendszer beindítását egy évvel későbbre halasszák. A tárca fél évvel később visszatért az eredeti tervekhez, ismét kiírta a pályázati felhívást, és ezt a már említett konzorcium nyerte. Az egyetlen változás a projekt feltételezett sikerességében van. Míg az eredeti projekt azzal számolt, hogy 2025-ben a szlovák lakosság 75%-a fogja visszaváltani az üdítős csomagolásokat, az környezetvédelmi tárca mostanra már 90%-kal számol.

Sólymos: Jó döntésnek tartom, hogy a PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas rendszerét az eredeti tervek alapján vezetik be

Az előző környezetvédelmi miniszter, Sólymos László pozitívan értékeli, hogy a minisztérium új vezetősége visszatért az eredeti, egy évvel ezelőtti tervhez. Reméli, hogy az elvesztegetett egy év nem nyomja majd rá bélyegét a rendszer működésére.

“A betétdíjas rendszer 2019-es előkészítése és elfogadtatása egyáltalán nem volt egyszerű. Sokáig dolgoztunk rajta. A tervre külföldön is felfigyeltek. Az osztrák környezetvédelmi miniszter is elkérte a rendszer alapdokumentumait. Ezért is hallgattam szomorúan a minisztérium új vezetésének kommunikációját, hiszen az egész rendszert megkérdőjelezték és elnapolták a betétdíj bevezetését. A jó hír az, hogy a minisztérium végül mégiscsak visszatért az eredeti tervekhez” – jelentette ki Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter, a Híd elnöke.

“Örülök, hogy a betétdíjas rendszer beindul, hogy az általunk megfogalmazott alapelvek nem változtak. Nagyon fogok örülni fogok, ha a fogyasztók már az első évben nagy mennyiségű PET -palackot és fém italdobozt váltanak majd vissza. A rövidebb felkészülési időszak miatt viszont aggódom. Ahhoz, hogy ne legyenek fennakadások, hogy minden olajozottan működjön, a rendszert nagyon jól be kell állítani. Az üzemeltetők szempontjából ezért óriási veszteség az az egy év, amelyet a tárca elvesztegetett. A legrosszabb, ami megtörténhet, hogy a rendszer nem működik majd megbízhatóan és ez éppen a fogyasztók kedvét szegi. Bízom abban, hogy a kiválasztott üzemeltetőnek ilyen rövid idő alatt is sikerül beállítania a rendszert” – jelentette ki Sólymos.


(TASR/para)