Már a jövő hét folyamán véget érhet a veszélyhelyzet, minél előbb eltörölnék a járványügyi intézkedéseket

2022. február 20. - 17:49 | Belföld

A jövő hét folyamán, egészen pontosan kedden (február 22.) véget ér a veszélyhelyzet Szlovákiában, és várhatóan nem is hosszabbítják meg.

Már a jövő hét folyamán véget érhet a veszélyhelyzet, minél előbb eltörölnék a járványügyi intézkedéseket
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A kormány 2021. november 25-én hirdetett a veszélyhelyzetet (núdzový stav) az egyre csak romló járványhelyzet miatt 90 napra. Az SaS és a Za ľudí koalíciós pártoknak egyértelmű az álláspontjuk ezzel kapcsolatban.

„Többször jeleztük már, hogy nem támogatjuk a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ugyancsak szorgalmazni fogjuk minden járványügyi intézkedés eltörlését, beleértve a kötelező maszkviselést is minél előbb” – áll a Za ľudí párt állásfoglalásában, amelyet a TASR hírügynökségnek juttattak el.

Az SaS Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) korábbi szavaira hivatkozik, aki azt mondta, nincs szükség a veszélyhelyzet ismételt meghosszabbítására. „Mi ezzel egyetértünk és csak megismételni tudjuk” – közölte a párt szóvivője, Ondrej Šprlák.

A kormány tavaly novemberben a veszélyhelyzet kihirdetésével egyidejűleg kijárási korlátozást is bevezetett, majd ez utóbbit január 9-ig hosszabbították meg több kivétellel és kizárólag éjszakai érvényességgel. A kijárási korlátozás január 10-től véget ért, a veszélyhelyzet pedig február 22-én telik le.


(TASR)