Már Kaliňák is elismeri, a vietnamiak kicseszhettek vele

Szlovákia egykori belügyminisztere nem hátrál egy tapodtat sem, továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a tavalyi vietnami emberrablásos történetben az ország irányítói nem vettek részt, legfeljebb csak az történhetett, hogy a távol-keleti állam visszaélt a vendégszeretetünkkel.

Már Kaliňák is elismeri, a vietnamiak kicseszhettek vele
Fotó: tasr
Robert Kaliňák legújabban a Facebook-on magyarázza a bizonyítványát a nyár legnagyobb botrányával kapcsolatban. A Smer képviselője úgy érezte, reagálnia kell a szlovák külügy pénteken ismertté vált álláspontjára a tavaly - Berlinben a vietnami titkosszolgálat által -  lekapcsolt  Trinh Xuan Thanh Prágán, majd Pozsonyon keresztül Moszkvába történő szállításának részletéről.

Már korábban írtunk arról, hogy az emberrablásos akció Pozsony-Moszkva szakaszával az volt a gond, hogy Lengyelország akadékoskodott a kormánygépünk útvonala miatt, mire a szlovákiai fél - félrevezetően - azt jelezte Varsó felé, hogy a légterüket használó gépen utazik majd  az akkori belügyminiszter, Kaliňák is.  Most a külügyminisztérium volt kénytelen megszólalni az ügyben, mert a törvényhozás illetékes bizottsága  a Miroslav Lajčák irányította tárcánál érdeklődött, hogyan is volt ez az egész. És hát a külügy kerek perec megállapította, hogy a Pozsony-Moszkva útjába eső Lengyelország légtérhasználatával kapcsolatos kérvényben az állt, hogy Szlovákia belügyminisztere és annak kísérete utazott a kormánygéppel egy oroszországi munkalátogatásra. 
 
Kaliňák viszont nem is tagadja, ő aztán nem tartózkodott azon a repülőgépen, amelyiket a vietnamiak kértek kölcsön egy moszkvai út erejéig. De ellentmondást sem lát a volt miniszter. Szerinte mindössze az eshetett meg, hogy nagyon valószínű, a vietnamiak egyszerűen csak visszaéltek a vendégszeretetünkkel. Mert mi, azaz, Szlovákia gyakran adjuk kölcsön erre-arra a kormánygépet. Ilyen esetként tálalja  Kaliňák azt is, amikor szintén tavaly a kormánygéppel hoztak haza egy 13 hónapos kislányt Egyiptomból, aki súlyos fertőzést szenvedett. Az exminiszter segítőkészen elmagyarázza bejegyzésében, mit is kell érteni az alatt, hogy miniszteri járat. "Minden olyan repülőút ide tartozik, amit sürgősen le kell bonyolítani, mert mondjuk rendkívüli helyzet állt elő, vagy természeti katasztrófa következett be, esetleg terrorista támadás történt vagy - (és ezzel ismét a témánkhoz kanyarodunk vissza) - egy külföldi partner váratlan kéréssel fordul hozzánk". 
 
Kaliňák  szerint szem előtt kell tartani, hogy a vietnamiak tavalyi kívánsága, - hogy ugyan már, szlovák elvtársak, adjatok egy gépet, azzal mennénk, mondjuk Moszkvába, - az csak egy volt az akkori többi hasonló igénylés közül. És ebben semmi gyanús mozzanat sem volt - szögezte le a belügyminiszterségébe azóta már belerokkant politikus.
 
A mindent megértő exbelügyérrel szemben úgy tűnik, a külügy a sarkán áll. Komoly feszültségről beszél a két ország viszonylatában. Már kétszer is berendelték a vietnami nagykövetet, adjon magyarázatot az egész ügyre, de a diplomata magyarázata nem nyugtatta meg a kedélyeket. A szlovák képviseletet Vietnamban ügyvezetői szintre fokozták le és még további lépéseket fontolgat, ha nem kap megnyugtató magyarázatot a távol-keleti országtól, folyton változó összetételű küldöttségük mire is használta valójában a szlovák kormánygépet.
 
(sp)