Már a keddi is trópusi nap volt, szerdán viszont jön a pokol

2019. június 26. - 09:59 | Belföld

Kedden a 700 méter tengerszint feletti magasság alatt fekvő mérőállomások többségén a levegő hőmérsékleti maximuma elérte vagy meghaladta a 30 Celsius-fokot, ami azt jelenti, hogy a hét második napja trópusi nap volt. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi hálón. A hőség szerdán is folytatódik, az intézet ezért első- és másodfokú hőségriasztást adott ki.

Már a keddi is trópusi nap volt, szerdán viszont jön a pokol
Forrás: SHMU

A legmagasabb hőmérsékletet, 33,7 Celsius-fokot kedden a varannói járásbeli Alsónyírjesen (Slovenská Kajňa) mérték. A nappali hőmérsékleti maximum meghaladta a 33 fokot a homonnai járásbeli Koskócon (Koškovce), a tőketerebesi járásbeli Leleszen, a Sztropkói járásbeli Turányon (Turany nad Ondavou), a szenci járásbeli Királyfán és a szakolcai járásbeli Holicson (Holíč) is.

A meteorológusok érdekességként említik, hogy északon és délen is hasonló hőmérsékleti értékeket mértek, sőt, egyes esetekben délen hidegebb volt. Míg Zsolnán például 32,5 fokot, addig Rimaszombatban csak 30,9 fokot mutattak a hőmérők.

Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Kassa és Besztercebánya megye déli járásaiban szerdán másodfokú hőségriasztás lép érvénybe, ezekben a régiókban akár 35 fok is lehet. Trencsén, Zsolna és Eperjes megye egy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok a hőség miatt. A levegő maximális hőmérséklete itt 33-34 fok lesz.

(TASR)