Már két éve az életünk része a koronavírus, a tiszti főorvos még mindig óva int

2022. március 6. - 09:49 | Belföld

Két évvel ezelőtt igazolták az első koronavírusos esetet Szlovákiában. Ján Mikas tiszti főorvos szerint ugyan az omikron variáns okozta hullám visszaszorulóban van, továbbra is szükséges betartani a személyi védelem alapelveit.

Már két éve az életünk része a koronavírus, a tiszti főorvos még mindig óva int
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„A járvány okozta fáradtság, a javuló helyzet és az új fenyegetések hatására csökkenhet az óvatosság. Viszont kiemelten fontos a pozitív tendenciát segíteni a személyi védelem elveinek betartásával: a felső légutak gondos eltakarásával, alapos kézhigiéniával, illetve az idegenektől való távolságtartással” – nyilatkozta Mikas.

Figyelmeztetett, hogy a kedvező tendencia ellenére továbbra sem jó a helyzet. „A napi új fertőzöttek száma meghaladja a 10 ezret, a pozitivitási arány 50 százalék körüli. Ez azt jelenti, hogy a valóságban magasabb a pozitív eseteknek a száma, mint amit a tesztelés által ki lehet szűrni” – tette hozzá a tiszti főorvos.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője szerint az első pozitív esetet 2020. március 6-án igazolták Szlovákiában, egy nappal később pedig az illető hozzátartozóinál is kimutatták a fertőzést.

Március 10-től országos intézkedések léptek életbe, amelyek elsősorban a határátlépést, a tömegrendezvényeket és a kórházi látogatást érintették. A kormány március 12-én rendkívüli helyzetet hirdetett ki, ami a mai napig érvényben van.

2020 augusztusában és szeptemberében nőni kezdett a pozitív esetek száma, ami az ÚVZ szerint a Covid-19 második hullámának a kezdete volt Szlovákiában. December 26-án Szlovákiában elkezdődött az oltás. 2021 júniusában feltűnt Szlovákiában a delta variáns, decemberben pedig az omikron variáns kezdett dominánssá válni.


TASR/para