Már két főügyészjelölt is van!

2020. október 6. - 12:10 | Belföld

Kedden délelőtt ismertté vált egy következő főügyészjelölt neve is.

Már két főügyészjelölt is van!
Ján Šanta (Fotó: TASR)

Ő Ján Šanta, a Speciális Ügyészség ügyésze, aki korábban olyan ügyeket felügyelt, mint Marián Kočner Pavol Rusko váltóhamisítási botránya, de ő volt az illetékes ügyész a Jozef Majský és a Mikuláš Vareha ellen folyó büntetőeljárásokban is. Ján Šantát Gyimesi György, a kormánypárti OĽANO parlamenti képviselője jelölte a főügyészi posztra.

Šanta már a második főügyészjelölt. Az első Jozef Čentéš volt, aki szintén országszerte ismert - ő volt az, akit 2011-ben a Radičová-kormány idején főügyésznek választott a parlament, ám az akkori államfő, Ivan Gašparovič nem volt őt hajlandó hivatalosan is kinevezni a posztra. 2014-ben az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a köztársasági elnök ezzel alkotmányellenesen járt el, de akkorra már a Fico-kormány új főügyészt választott.

Jozef Čentéš jelenleg a főügyészség ügyésze, és most több egyetem jogi kara, Mária Patakyová ombudsman, és az Ügyészi Tanács jelölte őt a posztra.

A főügyészi posztra péntekig (október 9.) lehet jelölteket állítani. Később a parlament alkotmányjogi bizottsága hallgatja meg a jelölteket, majd a főügyészválasztásra a parlament november 24-én kezdődő ülésén kerül sor.

(parameter/TASR)