Már kisgyerekeknek is kiállítják a személyit, olcsóbb, mint az útlevél

2019. december 2. - 13:12 | Belföld

Mától kiváltható a személyi igazolvány a 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek is. A személyit eddig legkorábban 15 évesen lehetett kérni, a fiatalabb gyerekek csak útlevéllel utazhattak külföldre, amiért kétszer akkora illetéket kell fizetni, mint most a személyiért.

Már kisgyerekeknek is kiállítják a személyit, olcsóbb, mint az útlevél
Illusztráció

Olcsóbban juthatnak útiokmányhoz a 15 évesnél fiatalabb gyerekek, szüleik mától kérvényezhetik számukra a fényképes személyi igazolványt is. A személyi kiadási illetéke csak 4,50 euró, míg az útlevélért legalább 8 eurót kell fizetni.

„A kiskorúak eddig csak útlevéllel utazhattak külföldre, ami többe kerül. Most már utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba és még néhány más országba, mint például Norvégia, Svájc, Szerbia és Montenegro, személyi igazolvánnyal is. Az igazolvány érvényessége azonos az útlevélével, vagyis a hat évnél fiatalabbaknak két évig, a 6-15 éveseknek 5 évig lesz érvényes” – tájékoztatott Denisa Saková belügyminiszter.

Az útlevélért – 30 napos ügyintézéssel – 8 eurót fizetnek a 6 évesnél fiatalabbak szülei, a 6-16 évesek számára az útlevél már 13 euróba kerül. A személyi igazolvány minden korosztály esetében 4,50. Kérhető gyorsított eljárásban is, a 2 napos határidővel kiadott személyiért 20 eurós felárat kérnek, vagyis 24,50-et kell fizetni érte. A gyorsabb ügyintézés drágább az útlevelek esetében is, a hat éven aluliaknál 10 napos ügyintézéssel 16 euró, 2 napos ügyintézéssel 24 euró az illeték, a 6-16 évesek esetében ugyanilyen esetben 26 illetve 39 eurót kell fizetni.

A személyit a gyerekek is elektronikus csippel kapják.

Kapcsolódó cikk:
Dunaszerdahelyen egyelőre nincs érdeklődés a gyerekszemélyi iránt

(lp)