Már a koronavírus legdurvább fajtája dominál Szlovákiában

2021. augusztus 3. - 18:48 | Belföld

Szlovákiában már a SARS-CoV-2 koronavírus delta variánsa dominál, derül ki az utolsó két júliusi szekvenálási széria eredményeiből. Erről Anna Kaliňáková molekuláris biológus és a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) laboratóriumi munkatársa tájékoztatott kedden.

Már a koronavírus legdurvább fajtája dominál Szlovákiában
Illusztrációs felvétel (TASR)

Július első két hetében még az ún. alfa variáns dominált a szekvenált pozitív mintákban. A július 22-én szekvenált 181 minta többségében, 112-ben már a delta variánst mutatták ki. Az alfa variáns 66 esetben fordult elő. Még jobban dominált a delta variáns a július 27-én szekvenált minták esetében. 87 mintából 75 esetben mutatták ki ez utóbbi változatot, és csak 12 esetben az alfa variánst.

Az új koronavírus delta variánsát Szlovákiában először júniusban mutatták ki laboratóriumi körülmények között. Július végéig 293 esetben azonosították ezt a változatot, egy esetben a delta variáns egy specifikus mutációval társult. A szekvenálást a Szlovák Közegészségügyi Hivatal, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központja és a Pozsonyi Komenský Egyetem Tudományos Parkjának laboratóriumaiban végzik.

A július folyamán elvégzett PCR tesztek közül 1045 zárult pozitív eredménnyel. A pozitív minták 60 százalékát, 625-öt szekvenáltak sikeresen. Tekintettel a delta variáns magas fertőzőképességére az ÚVZ arra kéri a lakosokat, hogy tartsák be az érvényes járványellenes óvintézkedéseket. Egyben felhívja a figyelmet, hogy az oltatlan személyek körében felgyorsulhat a fertőzés közösségi terjedése.

TASR