Már közel vagyunk ahhoz, hogy az egy- és kétcentes érmék helyett jöjjön a kerekítés az üzletekben

2021. január 19. - 11:57 | Belföld

A pénzügyi tárca törvénymódosítást készített elő, amely lehetővé tenné az üzleteknek, hogy a készpénzzel történő vásárlás esetén a végösszeget úgy kerekítsék, hogy ne kelljen egy- és kétcentes érméket használnunk.

Már közel vagyunk ahhoz, hogy az egy- és kétcentes érmék helyett jöjjön a kerekítés az üzletekben
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az egy- és kétcentes érmék a törvénymódosítás után is hivatalos fizetőeszközök maradnának, a kerekítés által azonban jelentősen csökkenne a használatuk.

„A kerekítés matematikai módszere egy semleges, igazságos megoldás mindkét fél számára, az üzletesnek és a vásárlónak is” – áll a pénzügyminisztérium állásfoglalásában.

A gyakorlatban mindez úgy nézne ki, hogy nem az egyes termékek árát, hanem csak a végösszeget kellene kerekíteni, amennyiben a vásárló készpénzzel fizet. Az 5 cent alatti végösszeget (például 0,01 vagy 0,02 euró) egységesen 5 centre kerekítenék fel.

A törvénymódosítást továbbá azzal indokolják, hogy a kerekítés által csökkenne a vállalkozókra eső teher ami az egy- és kétcentesek beváltásával jár, valamint környezetvédelmi szempontból is pozitív hatása van, ugyanis kevesebb csomagolásra lesz szükség az aprópénz szállításához.

Bankkártyával történő fizetés esetén nem alkalmaznák a kerekítést.

Ha például 25 euró 11 vagy 12 centet fizetnénk, a végösszeget 25 euró 10 centre kerekítenék le. Amennyiben a végösszeg 25 euró 13, 14, 16 vagy 17 centre jön ki, úgy azt 25 euró 15 centre kerekítenék. Ha pedig 25 euró 18 vagy 19 centet fizetnénk, akkor 25 euró 20 cent lenne a végösszeg.


Forrás: Pénzügyminisztérium/Tvnoviny

(tvnoviny.sk/para)