Már a középkorban is használtak eldobható poharat

2017. január 10. - 17:06 | Tech

Több ezer ivópohár törmelékére bukkantak német régészek a kelet-németországi wittenbergi kastély udvarán folyó ásatásokon, a poharakat mulatozó gazdagok dobhatták el ötszáz évvel ezelőtt.

"Egész rétegeket találtunk, amelyek tele voltak cseréptörmelékekkel és állatcsontokkal, az ünnepségek résztvevői sok vadhúst, főként szarvast fogyasztottak" - mondta Holger Rode, a feltárások vezetője a dpa német hírügynökségnek.

Az ünnepségeket nyáron a kastély udvarán tartották. Amikor a vendégek poharai kiürültek, egyszerűen eldobták azokat, ugyanúgy, mint manapság a papírpoharakat - tette hozzá a régész.

A különbség csupán annyi, hogy a porcelánkelyheket akkoriban díszítették, a vár urának pecsétje is megtalálható rajtuk. Az eldobható edények a nagy gazdagságot jelképezték, csak a nemesség engedhette meg magának, hogy kastélyaiban ilyeneket használjon. Európában nagyon ritka az ilyen - magyarázta a régész.

Rode szerint a régészcsoport által fellelt ivópoharakat csak a wittenbergi kastélyban használták, és egyszeri használatra készítették azokat. Az összes itt élő nemesi család rendezett ilyen ünnepségeket, és mindannyian használtak eldobható poharakat - hangoztatta.

A wittenbergi kastélyt és vártemplomot Frigyes (1463-1525) választófejedelem kezdte építeni. A régészek novemberben kezdtek ásatásokat a területén, azóta megtalálták a bástyakör egy részét és a kastély kályhájának csempemaradványait.

Luther Márton Wittenbergben, a vártemplom kapuján hirdette ki híres 95 tézisét 1517-ben, ami a reformáció kezdetét jelentette. Luthernek is volt olyan kályhája, mint amilyet az ásatásokon találtak. "Az ilyen típusú kályhák nagyon drágák voltak, mivel többszínű cseréppel rakták ki. Luther egy uralkodótól vagy egy kardinálistól kaphatta ajándékba a kályhát - mondta Harald Meller régész.

MTI/para

Címkék: középkor, pohár