Már külföldre is küldhetnek bírságot, ha valaki matrica nélkül használja az autópályát

2018. december 6. - 13:52 | Belföld

A közlekedési miniszterek legutóbbi, brüsszeli találkozóján az osztrák elnökség tájékoztatott arról az Európai Tanács, Európai Parlament és a Bizottság között létrejött megállapodásról, mely az egész EU-n belül megkönnyíti a külföldi gépjárművezetőkre vonatkozó pénzbírságok behajtását, amennyiben azok autópálya-matrica nélkül használják a fizetős utakat. 

Az EUCARIS elnevezésű európai rendszer idáig nyolcfajta közlekedési szabálysértésért járó bírság kiküldését teszi lehetővé az unió bizonyos országainak gépkocsivezetői számára. Az elfogadott változtatások lehetővé teszik, hogy erre mostantól az úthasználati díj befizetése nélküli közlekedésért is lehetőség lesz, méghozzá az egész Európai Unióban, ami Szlovákia számára rendkívül fontos.

„Örülök, hogy az összes miniszter beleegyezett abba, hogy az EU-s országok közötti információcserére szolgáló rendszer keretében mostantól behajthatók lesznek ezek a bírságok. Jelen pillanatban már befejeződtek a tárgyalások az Európai Parlamentben. Már csak a formális intézkedésekre várunk Brüsszelből, és ezután rögtön megkezdhetjük az autópálya-matricákért járó, határon átnyúló pénzbírságok bevezetését a saját jogszabályainkba. Ez a megoldás Szlovákia, Ausztria és azon további országok közös nyomásgyakorlásának köszönhető, melyek elektronikus autópálya-matricás rendszert használnak ” – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter.

A miniszter már 2016-ban kezdeményezte az erre irányuló találkozó lérejöttét. Ezután közel két év telt el, míg meggyőzték azokat az európai országokat, melyek nem elektronikus autópálya-matricás rendszert használnak, és ezáltal a kérdést nem tekintették aktuálisnak. Az irányelvbe a minisztériumunk észrevételeit is átemelték. Novemberben fejeződtek be a tárgyalások az Európa Tanács, az Európai Parlament és a Bizottság között, most pedig kezdetét veszi az az átmeneti időszak, mialatt az országok, melyek nem részei az EUCARIS-nak, bekapcsolódnak a rendszerbe és az irányelveket átvezetik saját jogszabályaikba.

Több mint két évbe fog telni, míg az összes tagállamban beindul a rendszer, mivel néhány uniós tagország ragaszkodott a hosszabb átmeneti időszakhoz, hogy a változásokat technológiailag is előkészíthesse. Szlovákia azonban tárgyalásokat fog kezdeményezni a környező tagállamokkal, hogy a lehető leghamarabb bekapcsolódjanak a rendszerbe, és így legalább regionális szinten beindulhasson a rendszer.

(-)