Már a Legfelsőbb Bíróságon van a Kuciak-gyilkosság ügye

2020. november 18. - 13:58 | Belföld

Már a Legfelsőbb Bíróságon van a Kuciak-gyilkosság ügye - erősítette meg az Aktuality.sk értesülését a bíróság szóvivője.

Már a Legfelsőbb Bíróságon van a Kuciak-gyilkosság ügye
Marián Kočner a Specializált Büntetőbíróság szeptemberi ítélethirdetésén (Fotó: Barak Dávid)

"Marian K. és vádlottársainak büntetőügyét a 2T elnevezésű szenátus kapta meg 2020. november 16-án" - tájékoztatott Alexandra Važanová bírósági szóvivő. Ez azt jelenti, hogy a bírósági rendszerben már kisorsolták azt is, hogy mely szenátus tárgyalja az ügyet.

A 2T jelű bírói szenátus elnöke Peter Paluda, további két tagja pedig Martin Piovartsy és Dana Wänkeová.

A Legfelsőbb Bíróság szóvivője közölte: az ügyirat áttanulmányozását követően még születhetnek elfogultsági indítványok az említett bírók ellen, így a szenátus összetétele még változhat.

Ján Kuciak oknyomozó újságírót, és párját, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én a később 23 év szabadságvesztésre ítélt, gútai Miroslav Marček gyilkolta meg a Galántai járásbeli Nagymácsédon.

A Specializált Büntetőbíróság idén szeptemberben hozott ítéletet az ügyben. Míg az elkövető Marček bűnsegédjét, a gútai Szabó Tamást 25 évre ítélték, addig a felbujtással vádolt Marián Kočnert, és a gyilkosság megrendelését állítólag leadó Alena Zsuzsovát bizonyítottság hiányában felmentették a vádak alól. A bíróság szerint sem Marián Kočner, sem Alena Zsuzsová esetében nem nyert minden kétséget kizáróan bizonyítást, hogy ők álltak a gyilkosság mögött.

Mivel a per ügyész szeptemberben fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, az ügy a fellebviteli szervhez, vagyis a Legfelsőbb Bíróságra került.

(Aktuality.sk/parameter)