Már lehet pályázni a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyre

2022. január 17. - 15:46 | Kultúra

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia meghirdeti a kiemelkedő néprajzkutatóról és folklórgyűjtőről elnevezett országos népmesemondó versenyét, a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt, melynek célja a magyar népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése.

Nevezési határidő: 2022. március 31.
Területi elődöntők időpontja: 2022. április – május
Országos döntő helyszíne és időpontja: Gombaszög, Rozsnyó, 2022. június 6-7.

A jelentkezők a következő korosztály szerinti kategóriákban versenyezhetnek:

1. kategória alapiskolák tanulói (1–3. évf.)
2. kategória alapiskolák tanulói (4–6. évf.)
3. kategória alapiskolák tanulói (7–9. évf.)
4. kategória középiskolák tanulói
5. kategória felnőttek

A nevezés feltételei:
A versenyben a fenti kategóriák szerinti korosztályú, Szlovákiában élő fiatalok és felnőttek vehetnek részt. A versenybe a magyar prózai népköltészeti műfajok közül választott népmesével lehet benevezni.

Iskolai fordulók, elődöntők, döntő:
A verseny döntőjét iskolai fordulók és területi elődöntők előzik meg. A kisiskolák maximum 5, a teljes szervezettségű iskolák maximum 10 versenyzőt indíthatnak. Amennyiben egy adott intézményen belül a megadottól nagyobb létszámú érdeklődés mutatkozik, kérjük az iskolai fordulókat 2022. március 31-ig lebonyolítani és az iskolai fordulón résztvevők számát feltüntetni az elektronikus jelentkezési lapon.

A területi elődöntők tervezett helyszínei:
Nyugat-Szlovákia: Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos
Közép-Szlovákia: Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét
Kelet-Szlovákia: Kisgéres
Az egyes elődöntők helyszínei a jelentkezések arányában módosulhatnak. Az elődöntők pontos helyszínéről és időpontjáról minden jelentkezőt értesítünk.

Szakmai ajánlások:
* Ajánlott a versenyző lakhelyéhez, szűkebb régiójához (néprajzi csoport, tájegység), tájnyelvi dialektusterületéhez kötődő meseválasztás.
* Az írott forrásokon kívül az adott közösségeken belül élő hagyományőrző mesemondóktól való mesetanulás külön értékelendő.
* Mivel a mesemondás az élőszó művészete, ajánlott a szabad, rögtönzött előadásmódon alapuló hagyományos mesemondói stílus követése, a mesei nyelvezet sajátosságainak megjelenítése, a meglévő tájnyelv használata.
* Javasolt a gyakran megjelenő mesék (A feledékeny legény, A bolond falu, A pletykás asszonyok, A selyp lányok, stb.) mellőzése, vagy azok egyedi, a szokványostól eltérő változatainak választása.
* A népviselet használata abban az esetben ajánlott, amennyiben az a mesemondó lakóhelyéhez kötődik, és más alkalmakkor is használja.

További információk a Csemadok weboldalán találhatók.


(-)