Már Magyarországon is megjelent a brit koronavírus-mutáció

2021. január 13. - 14:32 | Külföld

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján jelentett be, hogy kedden három magyarországi beteg mintájában azonosították azt az angliai vírusvariánst, amely már a környező országokban is megjelent.

Már Magyarországon is megjelent a brit koronavírus-mutáció
Fotó: MTI – Vajda János

„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a variáns. Tudjuk róla, hogy rendkívül gyors terjedésre képes, és a megbetegítőképessége jóval magasabb, 50-70 százalékkal több, mint a koronavírusnak, amelyet a kezdet kezdetén azonosítottunk”

– mondta. Hozzátette, hogy „a vakcinagyártók mindegyike állítja, hogy az alkalmazott vakcinák hatékonyak az új mutánssal szemben is”.

A vírus Angliában megjelent új mutációja ugyan nem okoz súlyosabb betegséget, mint az eddigiek, de 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni azt.

Az új vírus miatt a brit kórházak jelenleg is nagyobb nyomás alatt vannak, mint a világjárvány kezdete óta bármikor, ráadásul a mutáció világszerte már több mint harminc országban megjelent, Szlovákiában múlt héten a Nagymihályi járásban mutatták ki az úgynevezett brit törzset.

Telex/MTI