Már Magyarországon is megjelent a dél-afrikai vírusvariáns

2021. február 26. - 13:31 | Külföld

A brit variáns mellett már a dél-afrikai változatot is azonosították Magyarországon – számolt be róla a Telex a Neumann Labs sajtóközleményére hivatkozva. Elsőként ebben a laboratóriumban mutatták ki a dél-afrikai variáns jelenlétét egy mintában.

Már Magyarországon is megjelent a dél-afrikai vírusvariáns
Fotó: MTI

Eddig ez az egyetlen minta, amiben ezt azonosították a cég nemrég bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait.

Míg az utóbbi hetekben az itt elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét – és az elmúlt napokban már az esetek 90%-át – a brit mutáns okozta, dél-afrikai vagy brazil variánst eddig nem találtak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a tegnapi napon mutatták ki a variánst, amely a brit változathoz hasonlóan nehezebben kezelhető, mert a vírus ellenállóbb és az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele.

A megfertőződött személy korábban olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt.

Boris Klempa virológus, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársa múlt kedden jelentette be, hogy Szlovákiában is már elterjedhetett a vírus dél-afrikai változata, s hogy ezzel szemben valószínűleg az ismert vakcinák nem lesznek annyira hatékonyak.

viaTelex