Már magyarul is elérhető a világ egyik legjobb tanulási oldala

Tizedik születésnapján a magyarok számára is fontos lépést tett a Khan Academy: elindult a világméretű tanulási oldal magyar nyelvű verziója. A jelek szerint egyelőre tesztüzemmódban, minimális tartalommal működik.

A bangladesi-indiai-amerikai gyökerekkel rendelkező pedagógus, Salman Khan 2009-ben indította el nonprofit oktatási szervezetét és honlapját, amelynek az volt a célja, hogy bárki, bárhol kiváló minőségű oktatásban részesülhessen. Jelenleg 700 ezer regisztrált tanár és 78 millió diák vesz részt abban, hogy a 42 nyelvre lefordított tudástartalmak személyre szabottan járulhassanak hozzá a tanuláshoz.

A magyar fordításhoz az önkénteseket 2017 tavaszától kezdték el toborozni. A magyar verzióra egyelőre elsősorban általános iskolai, matematikai, illetve természettudományos videót és feladatot tudtak feldolgozni.

Lovas Eszter, az adaptációs munkát koordináló, 2018-ban létrehozott Akadémia Határok Nélkül Alapítvány ügyvezető kurátora szerint a jelenlegi csapattal csak informatikai, zenei és természettudományos tartalmak fordítására és feltöltésére vannak perspektíváik, a történelemmel és életvezetéssel foglalkozó videók és feladatok fordítására nincs.

A magyar felület tesztverzió érzete annak köszönhető, hogy jelenleg az úgynevezett demo site stádiumban van az oldal, amihez az alapszintű matematikai tartalmaknak kell készen lenniük. Ebben az állapotban épp hogy elindítható az oldal, de már ez is hatalmas munka volt, két év alatt több mint 400 ezer szó fordítását jelentette.


hvg.hu