Már májustól lehet igényelni a 100 eurós támogatást – íme a legfontosabb tudnivalók

2023. április 30. - 11:52 | Belföld

Száz eurót küld az állam bizonyos háztartásoknak a harmadik inflációs segélycsomag keretében.

Már májustól lehet igényelni a 100 eurós támogatást – íme a legfontosabb tudnivalók
Fotó: TASR - illusztráció

A kormány szerdán jóváhagyta az egyszeri 100 eurós hozzájárulásra vonatkozó javaslatot.

100 eurós támogatást kaphatnak azok az alacsony jövedelmű háztartások, amelyek tavaly nem kaptak inflációs támogatást.

A 100 euróra megközelítőleg 50 ezer személy jogosult, akiknek az elmúlt hat hónapban a havi jövedelme nem haladta meg a létminimum 1,81-szeresét. Az összeg kiszámításakor a tárca a létminimum aktuális összegét vette alapul, ami 234,42 euró.

A hozzájárulást azok kapják, akiknek az átlagos jövedelme nem haladja meg a 424 eurót, ami az EU SILC 2021-es statisztikai felmérése szerint a szegénységi küszöböt jelenti. Feltétel, hogy az előző időszakban nem kaptak humanitárius támogatást, tavaly nem folyósítottak nekik inflációs segélyt, illetve nem kapták meg a 13. nyugdíjat.

A hozzájárulást már májustól lehet igényelni.

A kormány ugyanakkor elismerte, a feltételek olyan szigorúak, hogy a mostani inflációs segélybe még a minimálbért keresők sem férnek bele. Ennek ellenére a becsléseik szerint mintegy 50 ezren kapnak egyszeri hozzájárulást.

Azokat választották ki, akik bár nincsenek anyagi szükséghelyzetben, de a szegénység veszélyének vannak kitéve, és mostanáig nem kaptak segítséget” – magyarázta Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

A Tvnoviny.sk azt írja, az inflációs hozzájárulást májustól egészen július végéig lehet igényelni.

Az összeget májustól fizetik ki a munkaügyi hivatalok, de nem küldik automatikusan, az arra jogosultaknak kérvényezniük kell.

A kérelmet a munkaügyi hivatalokban lehet benyújtani, ahol segítenek az érdeklődőknek a szükséges nyomtatványok kitöltésében.


(tvnoviny.sk/para)