Már másodfokú hőségriasztás van a Csallóközben!

2019. június 13. - 08:27 | Régió

Szombatig pedig várhatóan az összes déli járásra kiterjed a narancssárga riasztás.

Már másodfokú hőségriasztás van a Csallóközben!
Fotó: TASR/AP

A tikkasztó hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). A narancssárga riasztás csütörtökön 15 és 18 óra között lép életbe a Csallóköz területén, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi, valamint a Galántai, a Vágsellyei, az Érsekújvári, a Pozsonyi, a Szenci és a Bazini járásban. Az ország keleti részén a Tőketerebesi, a Nagymihályi és a Szobránci járásban is másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A levegő maximális hőmérséklete helyenként elérheti a 35 Celsius-fokot.

Az előrejelzés szerint pénteken már több nyugati és délkeleti járást érint a figyelmezetés, szombaton pedig már az összes déli járásra kiterjed a narancssárga riasztás.

Ugyanebben az időben elsőfokú riasztás lesz érvényben Pozsony, Nagyszombat, Trencsén és Kassa megye többi járásában, illetve Eperjes és Besztercebánya megye egy részén is. Ezekben a régiókban helyenként 33-34 fokot is mutathat a hőmérő.

Az elkövetkező napokban tehát fel kell készülnünk a hőségre, némi enyhülés a hosszabb távú előrejelzések szerint vasárnap jöhet zivatarokkal. Jövő hét elején valamivel enyhébb lesz az idő, de Dél-Szlovákiában ekkor is 30 fok körüli lesz a levegő hőmérséklete.

„A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az emberi egészségre, a fizikai aktivitásokra, valamint növeli a tűz keletkezésének kockázatát is” – figyelmeztet a hidrometeorológiai intézet. Fontos, hogy fogyasszunk elegendő folyadékot és ne tartózkodjunk a tűző napon.

Mivel az elmúlt napokban délről és délnyugatról meleg, trópusi levegő áramlott be Szlovákia térségébe, a június 1. és 11. közötti időszak a SHMÚ mérései alapján nagyon melegnek mondható. A hónap első felében mért átlaghőmérséklet 3-5 fokkal haladta meg az 1981 és 2010 között mért átlagot.


(TASR/parameter)