Már a második egymást követő hónapban emelkedik a covid miatti halálesetek száma

2022. szeptember 27. - 10:47 | Belföld

Augusztusban csökkent a halálesetek száma, összesen 4383 ember halt meg.

Már a második egymást követő hónapban emelkedik a covid miatti halálesetek száma
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A COVID-19 miatt bekövetkezett halálesetek száma azonban már a második egymást követő hónapban emelkedik. Augusztusban 129 ember halt meg a betegségben.

Továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb ember halálát - derül ki a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) által kedden közzétett, a 2022. augusztusában bekövetkezett halálesetek számáról és okairól szóló adatokból.

Augusztusban csak mérsékelt volt a többlethalálozás Szlovákiában. „Az hogy a világjárvány előtti ötéves átlaghoz képest alacsonyabb volt a többlethalálozás, annak köszönhető, hogy kevesebb ember halálát okozta a két leggyakoribb halálok: a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedés" - mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A leggyakoribb halálok a keringési rendszer betegsége (43 százalék), a daganatos megbetegedések (24 százalék), a légzőrendszer betegségei (9 százalék), az emésztőrendszer betegségei (6 százalék) és a nem betegség következtében bekövetkezett tragédia (4 százalék) volt. Augusztusban 129 ember halt meg COVID-19-fertőzés következtében, ami a teljes halálozási ráta közel három százalékát teszi ki.

Az utóbbi két hónapban Besztercebánya megyében romlott leginkább a helyzet, ott a halálesetek száma augusztusban több mint 14 százalékkal meghaladta a járvány előtti öt év átlagát. „További két megyében is enyhén romlott a halálozási arány a júliusi adatokhoz képest, mégpedig Eperjes és Trencsén megyében. A legjelentősebb javulást ezen a téren Pozsony megyében regisztrálták" - közölte a Szlovák Statisztikai Hivatal.

A 65 évnél idősebbek körében a halálozási arány 10 százalékkal még mindig magasabb volt. Ebben a korcsoportban regisztrálták a halálesetek több mint háromnegyedét.


(TASR)