Már második napja heves esőzések vannak Ausztráliában a bozóttüzek pusztította területen

2020. január 17. - 10:19 | Külföld

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen, ami jelentősen elősegíti a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják.

Már második napja heves esőzések vannak Ausztráliában a bozóttüzek pusztította területen
Fotó: New York Post

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptembere óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben.

A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés.

Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Új-Dél-Wales állam tűzoltóinak közleménye szerint

"az elmúlt 24 órában a tűz mardosta területek nagyobb részén esett az eső, ami nagyszerű hír. Szorítsunk, hogy ez így maradjon az elkövetkező napokban"

- írták.

Az államban mintegy harminc tűzfészket tartanak nyilván. A szomszédos Victoria államban is többtucatnyi tűz ég.

Nem mindenhová érkezett azonban "égi áldás", mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem volt eső. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Ez azt jelzi, továbbra is vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz az elkövetkező napokban a csapadékos időjárás.

MTI