Már megint hódít a Facebookon az emberrablós-szervkereskedős álhír

2016. október 12. - 15:20 | Belföld

Újra terjed a Facebookon a hoax, amely szerint szervkereskedelemben utazó maffiózók síró kisgyermekkel csalogatják magukhoz potenciális áldozataikat, majd rabolják el őket.

Már megint hódít a Facebookon az emberrablós-szervkereskedős álhír

A közösségi hálón keringő kamulevél így néz ki:

VIGYÁZZANAK !!!

Ha véletlenül meglát egy síró kisgyermeket, aki kiabál mert elveszett, de tudja a címet, ahova mennie kell (egy kártyát is mutathat, amin rajta van a cím), sehova ne menjen vele !!! Hívják a rendőrséget, majd ők segítenek. Semmi esetre se kísérje a gyermeket a megadott címre. Emberrablás áldozata lehet.

Egy új nemzetközi szervezett bűnözői maffiacsoport van itt, ami váltságdíjért vagy a szerveiért elrabolja az embereket, és ezt a trükköt használja.

Küldd tovább és segíts!!! --

- áll a Facebookon keringő szövegben, melynek tetején Jozef Mojžiš simonyi rendőrkapitány neve szerepel, az aláírásnál pedig a szociális-, család- és munkaügyi minisztérium. Két évvel ezelőtt már a rendőrkapitány és a minisztérium is közölték, hogy semmi közük nincs a levélhez, és az abba foglalt információk valótlanok. Most azonban az álhír újra terjed az alacsonyabb információs műveltséggel rendelkező felhasználók által.

Három egyszerű tanács azoknak, akik bedőltek a hoaxnak, de legközelebb nem akarnak hülyének tűnni az álhíreket könnyebben felismerő barátaik előtt:

1. A hivatalos rendőrségi felhívásokban betartják a helyesírás szabályait, és használják a szlovák ábécé minden karakterét - például soha nem írnak č helyett c betűt.

2. Ha a rendőrség tényleg arra figyelmezteti a lakosságot, hogy valahol emberrablással és szervkereskedelemmel foglalkozó maffia szedi áldozatait, arról nem a barátaid Facebook-falán, hanem a komolyan vehető híroldalakon fogsz olvasni, vagy látni fogod a híradóban.

3. GONDOLKOZZ!!! NE DŐLJ BE MINDENNEK!!!

(parameter)

Címkék: hoax, álhír, Facebook