Már mereven áll a parlament előtt Danko zászlórúdja

2019. augusztus 14. - 09:24 | Belföld

Szerdán reggel felállították a szlovák parlament épülete előtt azt az oszlopot, melyet Anrej Danko, a parlament és az SNS elnöke kért oda azzal, hogy legyen magasabb, mint a budapesti Orrszággyűlés előtti 27 méteres. Így ezt felkerekítették 30-ra. Erről Tomáš Kostelník, a parlament sajtószóvivője tájékoztatott.

Már mereven áll a parlament előtt Danko zászlórúdja
Fotók: SITA - További felvételekért kattints!

Daniel Guspan parlamenti kabinetfőnök közölte, hogy hivatalosan a szeptember 1-jén 12 órától megtartandó ünnepségen tervezik beiktatni a lobogóval ellátandó oszlopot, amit ő a nemzeti büszkeség jelképének tart.

Az oszlop felállításával kapcsolatos minden munkálatra a parlament pénzgyűjtésbe fogott, így az államnak ez tulajdonképpen nem kerül semmibe. Guspan szavai szerint a költségek 58 043 eurót tesznek ki adómentesen. Ebbe beletartozik az oszlop elkészítése és elhelyezése, az építkezési munkálatok és a lobogó maga is. A kabinetfőnök elárulta, hogy több mint 100 adományozó járult hozzá a költségekhez, így kb. 60 ezer euró gyűlt össze.

Ismert, hogy Andrej Danko 9 000 eurót adott a megépítésére, hasonló összeggel járult ehhez hozzá Daniel Guspan is. 5000 eurót gyűjtött össze a Smer parlamenti frakciója, Robert Fico pártelnök pedig maga 1000 eurót dobott a közösbe.

Guspan közölte, hogy miután felhúzzák a lobogót az oszlopra, leakasztják a vár és a parlament tetején függő zászlókat.

(TASR)