Már mindenki a sorkatonaság újbóli bevezetésének gumicsontján csámcsog

2019. január 2. - 19:20 | Belföld

Az ellenzéki SaS és OĽaNO elutasítja a kötelező sorkatonai szolgálatról tervezett vitát.

Már mindenki a sorkatonaság újbóli bevezetésének gumicsontján csámcsog
Fotó: TASR - illusztráció

A két párt képviselői Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter szerdai kijelentésére reagáltak, aki kilátásba helyezett egy esetleges össztársadalmi vitát a témában.

„A Szlovák Köztársaságnak a NATO tagjaként nincs szüksége egy nagy, fegyelmezetlen és harcképtelen hadseregre, amely olyan újoncokból állna, akik csak kényszerűségből szolgálnának”

– állítja Ľubomír Galko, az SaS alelnöke. Hozzátette: a hadseregnél nem csak az arányos fizetéseket, a megfelelő szociális biztonságot és a modern technikát kell biztosítani, hanem a harci morált is.

Jaroslav Naď, az OĽaNO védelmi szakértője is úgy véli, hogy a legmodernebb technika sem segít a hadseregen, ha hiányzik a magasan képzett és főleg motivált legénység.

„Ami a kötelező sorkatonai szolgálatot illeti, határozottan ellenezzük azt. Nem lenne szisztematikus lépés. Lényegében néhány politikus átgondolatlan kijelentéseiről van szó, amelyek alapját semmilyen valós elemzés nem képezi”

– mondta Naď. Hozzátette: a fontos dolgokra kell összpontosítani, nem illúziókra.

Gajdoš a TASR hírügynökségnek adott interjújában nem zárta ki a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését abban az esetben, ha a jövőben az ország védelme megkövetelné a hadsereg létszámának emelését. A miniszter szerint össztársadalmi vitának kellene megelőznie ezt a döntést. Megjegyezte, hogy az infrastruktúra biztosítása nem kevés pénzbe kerülne.

A védelmi tárca vezetője szerint nincs túl nagy érdeklődés a katonai hivatás iránt, a minisztérium a foglalkozást például a fizetések emelésével tenné vonzóbbá.

Szlovákiában 13 évvel ezelőtt, 2005-ben törölték el a kötelező sorkatonai szolgálatot.

(TASR)