Már a mostani benzináraknak is örülünk? Jelentős változás jöhet december elején

2023. november 22. - 11:16 | Belföld

A szakértők körében egyelőre nincs nagy egyetértés azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben változhatnak az üzemanyagárak a szlovákiai benzinkutakon. Egyesek szerint csak enyhe árkorrigálás történik majd, mások viszont azt állítják, hogy az elkövetkező két-három hétben akár 10 centtel is lejjebb mehet az üzemanyag ára – írja a TV Noviny.

Már a mostani benzináraknak is örülünk? Jelentős változás jöhet december elején
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A szeptemberi csúcshoz képest mostanra viszonylag alacsony szintre került az üzemanyag ára Szlovákiában. A benziné például 1,72 euróról 1,60 alá került literenként. A gázolaj esetében kisebb mértékű volt a visszaesés.

A csökkenés az Egyesült Államokat érintő alacsonyabb fogyasztásról szóló információknak köszönhető, viszont Boris Tomčiak elemző szerint Kínában is a feltételezésekhez képest alacsonyabb lett a fogyasztás növekedése. A szakértő szerint továbbra is érvényes, hogy az OPEC+ korlátozni akarja a kőolaj kinyerését, ezzel féken tartva a további jelentősebb áresést.

Az üzemanyag ára tehát csökken, kérdés viszont, hogy milyen mértékűre lehet számítani. Dominik Hapl elemző közölte: az elmúlt hetekben 7-10 centtel lett olcsóbb az üzemanyag a benzinkutakon, és szerinte számítani lehet még bizonyos mértékű változásra, de mivel az elmúlt héten nem esett az olaj ára a világtőzsdén, ez azt vetíti előre, hogy az árak csökkenése megáll a benzinkutakon.

A Dáta bez pátosu elemzői más véleményen vannak. Szerintük a jelentősebb visszaesés az árakat illetően még csak most fog jönni, a sofőrök pedig ezt december elején érezhetik meg jelentősebben. Meglátásuk szerint akár 1,49 euróra is csökkenhet literenként a benzin ára.


(tvnoviny.sk)

Címkék: üzemanyag, benzin