Már nagyban agyalnak azon, mennyi pénzt kapjanak a járvány idején kockázatos körülmények között dolgozók

2020. augusztus 17. - 15:58 | Belföld

Az Egészségügyi Minisztérium most dolgozza ki a javaslatot arra vonatkozólag, hogy az "első vonalban" dolgozó egészségügyi alkalmazottak milyen összeget kapjanak, és miként kapják ezt meg. Az ún. élvonalbeli dolgozók jutalmazását pénteken jelentette be Igor Matovič (OĽANO) kormányfő. A TASR-t Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője tájékoztatta.

Már nagyban agyalnak azon, mennyi pénzt kapjanak a járvány idején kockázatos körülmények között dolgozók
Illusztráció

„Ahogy az pénteken elhangzott, a kormányfő által elkülönített pénzösszeget igazságosan osztjuk szét azok között, akik azt tényleg megérdemlik. Jelenleg a honoráriumok konkrét javaslatán dolgozunk, illetve ezek kifizetésének módján” – közölte a szóvivő a TASR-rel. Hozzátette: az egészségügyi minisztérium megbecsüli az egészségügyi alkalmazottak kitartó munkáját a járvány idején, „melynek köszönhetően Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a fertőzöttek és az áldozatok száma”.

Matovič pénteken tájékoztatott arról, hogy az állam 50 millió eurót különít el az élvonalban dolgozók részére, vagyis azoknak, akik a járvány idején kockázatos munkakörülmények között dolgoztak.

A pénzt orvosok, egészségügyi nővérek, katonák, rendőrök, tűzoltók és a szociális intézetek alkalmazottai között fogják szétosztani. A kormányfő elmondta: a gazdasági és az egészségügyi helyzet kedvező alakulása miatt döntött így. A pénzt az egészségügyi, védelmi és a belügyminisztérium, valamint a munkaügyi tárca fogja elosztani.

TASR

Címkék: koronavírus, járvány