Már a NAKA sem lesz a régi, az állam jelentős változásokat tervez vele kapcsolatban – íme, az első részletek

2024. április 2. - 08:52 | Belföld

Változtatások várnak a Nemzet Bűnüldözési Ügynökségre (NAKA), de erre lehet számítani a különleges bűntettek nemzeti központja (NCODK) kapcsán is.

Már a NAKA sem lesz a régi, az állam jelentős változásokat tervez vele kapcsolatban – íme, az első részletek
Illusztráció (Fotó: TASR)

A módosításokról a Zastavme korupciu nevű alapítvány számolt be, amely szerint március közepén tanácskozott a rendőri szakszervezet vezetősége, ennek eredményéből pedig kiderül, hogy a rendőrségen belül jelentős átszervezés várható. Ennek első fázisára már májusban sor kerülhet. Az alapítvány szerint az 1300 hivatali helyből csupán 500-at hagynak meg, és ez főként a NAKA-t és az NCODK-t érinti. A NAKA foglalkozik a legsúlyosabb gazdasági és korrupciós bűncselekményekkel, illetve szervezett bűnözéssel. Jelenleg 600 rendőr dolgozik az ügynökségben, az átszervezést követően viszont kb. 250-en maradnak majd. A többieket vélhetően áthelyezik majd az alacsonyabb szinten lévő részlegekre.

A NAKA egész országos lefedettséggel és négy kirendeltséggel rendelkezik – Pozsonyban, Nyitrán, Besztercebányán és Kassán. Minden kirendeltségnek 11 részlege van, kivéve a pozsonyit, ahol 12-t tartanak számon. Minden részleg a saját rendjével foglalkozik, ezek a következők: erőszakos szervezett bűnözés és bűnszervezetek bűnözése, szélsőségesség és terrorizmus, korrupció és az EU-s alapokkal kapcsolatos bűncselekmények, súlyos gazdasági és adóbűnözés, elemzői tevékenység, pénzügyi nyomozás. A NAKA-n továbbá terrorellenes és kábítószer-ellenes központ is működik.

A változások az NCODK-t is érintik, amely elsősorban a környezetvédelmi és számítógépes bűncselekmények ügyében végez nyomozást.

Az alapítvány szerint ilyen módosítások esetében jogos az aggodalom, hogy az állam képes lesz-e hatékonyan küzdeni a legsúlyosabb bűntények ellen, és teljesíteni nemzetközi kötelezettségeit.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter már korábban belengette a NAKA-t érintő változásokat. Ugyanakkor ígéretét adta, hogy az ügynökség által jelenleg vizsgált ügyek egyikét sem söprik majd szőnyeg alá. Szerinte a NAKA mára egy hatalmasra duzzadt testület lett, közel 700 emberrel, miközben 200-zal kezdte. A munkáját pedig nem tartja hatékonynak.

Múlt héten közölte, hogy az elkövetkező hónapokban, még a nyár beköszönte előtt szeretné érvényesíteni a reformot.


(topky.sk)