Már nem akkora buli Ausztriában dolgozni ápolóként, a román vendégmunkások leszorítják a béreket

2021. október 29. - 09:59 | Belföld

Ausztriában egyre kevesebb szlovákiai ápoló dolgozik. Csak a járvány ideje alatt körülbelül ötezren tértek haza a szomszédos országból. Főleg azért, mert az ottani fizetésük lassan annyi, mint amennyit itthon is megkaphatnak.

Már nem akkora buli Ausztriában dolgozni ápolóként, a román vendégmunkások leszorítják a béreket
Illusztráció

Még így is maradt vagy 18 ezer szlovákiai ápoló, akiknek az átlagéletkora majdnem eléri az 50 évet, és többségüknek felnőtt gyermekeik vannak – állapította meg a témával foglalkozó Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa.

Az első ápolónők az 1990-es években érkeztek az országba és aztán az Európai Unióhoz való csatlakozásunk indította el teljes mértékben a munkaerő-vándorlást. A legtöbb gondozónő 2015-ben dolgozott Ausztriában, akkor a számuk elérte a 26 ezret. A koronavírusos járvány előtt még 23 ezren vállalták ezt a sok ingázással járó munkát.

A járvány berobbanása aztán felgyorsította a folyamatokat. Azok, akik már korábban fontolgatták a hazatérést, azok haza is jöttek. Bahna szerint az ápolói hivatást főként Szlovákia keleti régióiban lakók vállalják el, ahol eleve nehezebb munkát találni. Például 2011-ben az Ausztriában munkát vállaló szlovákiai ápolónők harmada származott Eperjes és Kassa megyéből. Öt évvel később már ők tették ki ennek a munkaerőnek a felét.

Ausztriában évek óta nem növekszik az ápolók fizetése, a szlovákiai bérek meg fokozatosan kúsznak felfelé, megközelítve az ausztriait. Hogy ez így alakzlt, arról az is tehet, hogy Ausztriában felbukkantak a romániai ápolók is, akik kevesebb fizetésért is vállalják a munkát.

(Sme)


Címkék: ápoló, Ausztria