Már nem Babiš a leggazdagabb szlovák, mert ő cseh lett. De akkor mégis kicsoda?

A Forbes magazin szlovák kiadása közölte a leggazdagabb szlovákok listáját. Andrej Babiš szlovák származású cseh miniszterelnök már nincs rajta.

Már nem Babiš a leggazdagabb szlovák, mert ő cseh lett. De akkor mégis kicsoda?
IvanChrenko a leggazdagabb szlovák, ha Andrej Babišt nem számítjuk (Fotó: HNonline)
Az első három:
 
1. Ivan Chrenko (HB Reavis) – 1,39 milliárd €
 
2. Jaroslav Haščák (Penta Investments) – 960 millió €
 
3. Tomáš Chrenek (Moravia Steel, Agel) – 680 millió €
 

Jó évük volt a leggazdagabbaknak, áprilishoz képest ugyanis az első három helyezett mintegy félmilliárd euróval növelte vagyonát. Összességében a 32 leggazdagabb pedig 11,8 milliárd eurónyi vagyonnal rendelkezik. Az első két helyezett, az ingatlanfejlesztő HB Reavist alapító Ivan Chrenko és a Penta csoport tulajdonosa, Jaroslav Haščák a milliárdosok globális listáján is szerepel.

Chrenko cége, a HB reavis áll az Aupark és az Apollo center projektek mögött, de szintén ez a vállalat végzi a Mlynské Nivy-i nagz rekonstrukciót a buszállomás környékén.

A Forbes megjegyzi, nem a számlájukon lévő pénzről van szó, hanem javarészt társaságokban birtokolt tulajdonrészekről.

Ez az első alkalom, hogy a szlovákiai születésű Andrej Babiš nincs a listán. 2,7 milliárd eurós becsült vagyonával egyébként magasan vezetné azt a többiek előtt. Viszont a listán abból indulnak ki, hogy az angol Forbes magazin a cseh miniszterelnöki tisztséget betöltő milliárdost cseh zászlóval ábrázolja a neve mellett a globális listán, így a lap szlovák kiadása is csehként tekint rá.

Az első ötben található még Milan Fiľo az Eco-Investment nevű cégével és 670 milliós vagyonával, továbbá az Eset egyik alapítója, Miroslav Trnka 660 millióval. A Top 10-ben pedig a rózsahegyi Mondi SCP tulajdonosa, Milan Fiľo, az Eset vállalat másik két alapítója, Peter Paško és Rudolf Hrubý, Jozef és Patrik Tkáč (apa és fia együtt) a J&T pénzügyi csoporttól, valamint egyedüli nőként Mária Blašková, aki a Moravia Steel nevű kohászati céggel és mintegy 500 millió eurót kitevő vagyonával került fel a listára. Körülbelül ugyanilyen nagyságú vagyonnal rendelkezik Evžen Balko és családia a Třineci vasművek, és a Minerfin társaságokon keresztül.

A listára idén három újonc került fel, az egyik az I. D. C. Holding tulajdonosa, Pavol Jakubec, a másik az ő üzlettársa, Štefan Kassay, a harmadik pedig az ország legnagyobb fogadóiroda-hálózata, a Niké tulajdonosa, Otto Berger és családja.

Világi Oszkár nincs a Forbes által alkalmazott metodika szerint nincs a leggazdagabb szlovákiaiak között.

Íme a 32 leggazdagabb:

 

 

 

(Forbes.sk)