Már nem COVID-kórház a Svet zdravia galántai kórháza

2021. április 14. - 18:26 | Régió

97 nap után javult a helyzet a galántai kórházban.

Már nem COVID-kórház a Svet zdravia galántai kórháza
Fotó: Svet zdravia

Már nem COVID-kórház a Svet zdravia galántai kórháza. Több mint három hónap elteltével ismét fogadnak minden sürgős orvosi ellátásra szoruló, akut állapotban lévő beteget, nemcsak a COVID-19-ben szenvedőket – tájékoztatott Tomáš Kráľ, a kórházakat működtető ProCare és a Svet zdravia hálózat szóvivője.

97 nap alatt 1168 súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet szállítottak a kórházba, közülük 683-at már hazaengedtek, 377-en belehaltak a betegségbe. A kórház január 7-én, a világjárvány kicsúcsosodásának kezdetén lett COVID-kórház, ez idő alatt kizárólag a COVID-19-ben szenvedő betegeket fogadta. Mostanra az ilyen páciensek száma 70 százalékkal csökkent. Kedden 45 COVID-19-beteget ápoltak a kórházban.

„Egészségügyi dolgozóink kulcsszerepet játszottak abban, hogy javuljon a rendkívül rossz járványhelyzet a nyugat-szlovákiai régióban. Úgy gondolom, ugyanilyen jól megbirkóznak azzal is, hogy fokozatosan visszatér a kórház a megszokott rezsimhez" - hangsúlyozta Radoslav Čuha, a hálózat vezérigazgatója.

25 ágyat már felszabadítottak a belgyógyászatnak, a neurológiai és geriátriai osztálynak. A kórház továbbra is fenntart 88 ágyat a COVID-19-ben szenvedő betegek számára, ezek közül nyolc lélegeztetőgéppel is fel van szerelve. Mivel még mindig foglalt minden ilyen ágy, a tervezett műtéteket csak az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály (OAIM) COVID-részlegének felszabadulása után végzik el.

A kórházban továbbra is végeznek PCR- és antigénteszteket, a főépület bejáratnál speciális részleg várja a betegeket, valamint oltóközpont is működik az egészségügyi intézményben.


(TASR)