Már nem félünk annyira a járvány miatti legatyásodástól

2020. augusztus 25. - 13:47 | Belföld

A koronavírus okozta anyagi problémákat illetően a nyár folyamán mérséklődtek a szlovák lakosság negatív várakozásai - derül ki a Statisztikai Hivatal júliusi felméréséből.

Már nem félünk annyira a járvány miatti legatyásodástól
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A tavasz folyamán Szlovákiába is begyűrűző koronavírus rányomta a bélyegét a lakosság gazdasági hangulatára. A járványhelyzet negatív hatással volt a szlovák gazdaság teljesítményére, és hozzájárult a munkanélküliség emelkedéséhez.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban a negatív trend mára mérséklődött.

Amíg áprilisban - a karanténhelyzet kellős közepén - a szlovák lakosság majdnem fele számolt azzal, hogy háztartásának anyagi helyzetére negatív hatással lesz a vírus, addig a korlátozások feloldását követően, júliusban már csak a megkérdezett 1200 fő 28 százaléka számolt negatív pénzügyi következményekkel.

A negatív kilátásoknak azonban még mindig nagyobb tere van, mint a "koronakrízis" előtti időszakban. Ugyanakkor pozitív irányú adatnak számít, hogy 50 százalékról 40-re csökkent azon háztartások száma, amelyek idén nem terveznek nagyobb vásárlást - például elektronikai cikkek, bútor beszerzését.

A szlovák gazdaság teljesítménye az idei első és második negyedévben is csökkent a 2019-es adatokhoz képest, és ezt a csökkenést egyértelműen a világjárvány okozta. Júliusban a munkanélküliek aránya a hároméves maximumot érte el, 7,65 százalékot, míg 2019 végén ez az arány 5 százalék alatt volt.

Amíg saját pénzügyi helyzetükkel kapcsolatban a szlovák lakosság egyre magabiztosabb, addig a válaszadók 82 százaléka úgy véli, hogy a munkanélküliség országosan tovább emelkedik majd.

A pénzügyminisztérium és a központi bank 2020-ban nagyobb gazdasági visszaeséssel számol, mint a 2009-es globális pénzügyi válság idején. A munkáltatók várhatóan több tízezer munkahelyet szüntethetnek meg.

(ČTK/parameter)