Már nem kell PCR-teszt, hogy igazoljuk, fertőzöttek vagyunk, elég az otthoni antigénteszt is

2022. február 1. - 15:34 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal a laboratóriumok kapacitása miatt döntött úgy, hogy a pozitív otthoni teszttel is igazolhatjuk koronavírus-fertőzést, az eredményt nem szükséges PCR-teszttel megerősíteni.

Már nem kell PCR-teszt, hogy igazoljuk, fertőzöttek vagyunk, elég az otthoni antigénteszt is
Fotó: TASR/AP/Radovan Stoklasa

Amennyiben pozitív lett az otthoni tesztünk, ahelyett, hogy bejelentkeznénk PCR-tesztre, fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot a körzeti orvosukkal, aki tájékoztat a további lépésekről.

Az orvosnak nem kell elvinni a pozitív tesztet, és lefényképezve sem szükséges elküldeni. Elég, ha felhívjuk vagy írunk neki SMS-t, illetve e-mailt.

Ezek után tehát nemcsak a pozitív PCR-teszt után számítunk hivatalosan fertőzöttnek, elfogadják az antigén-, a LAMP- és a PoCT-teszt eredményét is.

A pozitívan tesztelt személynek értesíteni kell a kontaktszemélyeket, akikkel a pozitív eredményt megelőző két napban találkozott.

Az ötnapos karantén attól a naptól kezdődik, amikor a pozitív eredményt mutató mintavétel megtörtént.

Amennyiben a pozitív teszteredményt (PCR, antigén, LAMP) követő 24 órában nincsenek tünetek, öt nap karantén következik, majd az öt nap után is szigorúan oda kell figyelni a reszpirátor viselésére mindenhol. A pozitív teszteredményről értesíteni kell a kezelőorvost.

Amennyiben a pozitív teszteredményt (PCR, antigén, LAMP) követő 24 órában jelentkeznek a tünetek, karanténba kell vonulni, annak végéről pedig a kezelőorvos dönt.

Ha fertőzöttel volt kapcsolatban, és teljesen oltott személynek számít, azaz megkapta a harmadik, emlékeztető oltást, vagy a második oltás beadásától számítva nem telt el még kilenc hónap, illetve átesett a fertőzésen, nem kell karanténba vonulnia, hét napig azonban szigorúan oda kell figyelni a reszpirátor viselésére.

Ha fertőzöttel volt kapcsolatban, és a második oltás beadása óta több mint kilenc hónap telt el, és nem vette fel a harmadik, emlékeztető oltást vagy egyáltalán nincs oltva, öt napra karanténba kell vonulnia, az ezt követő öt napban pedig szigorúan oda kell figyelni a reszpirátor viselésére.

A karantén ideje alatt korlátozni kell a fizikai kontaktust más személyekkel, szigorúan oda kell figyelni a higiéniára, az alapos kézmosásra, és ha lehet, csak reszpirátort viselve találkozzunk az egy háztartásban élő személyekkel.

Amennyiben gyorsmentőt kell hívni, a mentőszolgálatot tájékoztatni kell róla, hogy karanténban vagyunk.


(parameter)